Stadsmens gaat stukje zwemmen

Foto Caspar Claasen

„Als deze vrouw die zwembeweging ergens anders had gemaakt, bijvoorbeeld op een speeltoestel iets verderop, was ik langsgelopen zonder er aandacht aan te besteden”, zegt fotograaf Caspar Claasen. „Maar omdat ze het doet in een kinderbadje waar geen water in zit, krijgt het iets surreëels, iets idioots.” Dus drukte hij af.

Deze droogzwemster in het Amsterdamse Vondelpark toonde hem iets waar hij eerder niet zo bij stilstond: als we gaan sporten, spelen we een toneelstukje. We trekken een sportkloffie aan en sloven ons uit – ook al is het in de openbare ruimte, in een park waar anderen hun hond uitlaten. Niemand vindt die sporter raar. Maar het aantrekken van dat sportpakje is toch „als een lidmaatschap van een clubje”.

Claasen heeft inmiddels een serietje gemaakt van sporters in de openbare ruimte die nét even een raarder gezicht opleveren. Een man die op z’n kop tegen een boom staat. Iemand die in een boom klimt. Een bokser die voor een container staat en met de zon in zijn rug tegen zijn schaduw staat te boksen.

Claasen heeft er „geen oordeel over”, zegt hij: „Deze stadsmensen zoeken de natuur op om te sporten, maar ze lijken wat misplaatst in de omgeving. Ik ben er wel iets zelfbewuster van geworden, als ik een rondje ga rennen.”