Schaatser Sjoerd Huisman herdacht op ijsbaan in Hoorn

De kist wordt het ijs opgedragen tijdens de herdenkingsdienst in ijshal De Westfries. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Op schaatsbaan De Westfries in Hoorn is de maandag op 27-jarige leeftijd overleden marathonschaatser Sjoerd Huisman herdacht. Er waren duizenden mensen aanwezig.

Huisman werkte tussen het schaatsen door twee middagen in de schaatswinkel van de ijsbaan. Op een groot scherm werden foto’s en video’s getoond en oud-ploeggenoot Erik Hulzebosch zong een lied. Familie, vrienden en mensen uit de schaatswereld spraken tijdens de dienst. Directeur van de KNSB Arie Koops:

“Sjoerd, de flyer van het ijs. Jij schaatste niet, jij danste op het ijs. Een artiest op ijzers.”

Op het ijs liepen familie en vrienden met de kist de laatste ronde van Huisman, zodat hij als winnaar en verliezer over de finish ging. Daarna klonk het nummer The End van The Doors.

De ereronde voor Huisman:

Overlijden Huisman sloeg in als een bom in schaatswereld

Huisman overleed maandag onverwachts aan een hartstilstand. Hij was een begenadigd marathonschaatser. Zijn grootste overwinning behaalde hij in 2009 toen hij het Nederlands kampioenschap op natuurijs op de Oostvaardersplassen won. Zijn overlijden bracht een grote schok teweeg in de schaatswereld, waar hij veel aanzien genoot. Sjoerd Huisman was na zijn overwinning in 2009 het nieuwe boegbeeld van het marathonpeloton, schreef sportredacteur Maarten Scholten in een necrologie in NRC Handelsblad:

“Huisman was de eerste Nederlands kampioen op natuurijs sinds Bert Verduin in 1996, na een periode van kwakkelwinters. Lange, blonde manen, altijd goedlachs. Nieuw boegbeeld voor het marathonpeloton, sprak zijn toenmalige ploegleider Erik Hulzenbosch.”

Een schaats en een skeeler op de kist van Huisman. Foto ANP / Robin Lonkhuijsen

‘Pannenkoeken voor Sjoerd’

Sportjournalist Thijs Zonneveld schreef vanmorgen in zijn column op nu.nl over de vele pannenkoeken die Huisman at als ontbijt. In een reportage bij de familie Huisman van jaren geleden zag een verslaggever om half vijf `s morgens wat Huisman at voor het schaatsen:

“Pannenkoeken met stroop, pannenkoeken met suiker, pannenkoeken met pannenkoek. Hoeveel het er waren weet ik niet meer, maar een astronomische hoeveelheid was het sowieso. Twintig, minimaal. Maar het kunnen ook zomaar vijfentwintig, dertig of achtenveertig pannenkoeken geweest zijn.”

Daarop twitterde Zonneveld een foto van pannenkoeken die hij vandaag at, ter ere van Huisman. Veel twitteraars volgden dat voorbeeld.

Twitter avatar eefvanduin Eef van Duin Voor Sjoerd dit stapeltje pannenkoeken! @thijszonneveld http://t.co/E3CEvplbnM
Twitter avatar BartjeroenvdV Bartjeroen vd Veen Pannenkoeken voor Sjoerd in Hilversum. Op het eeuwige rondjes schaatsen
http://t.co/t2Vo2l2FGo Dank @thijszonneveld http://t.co/u9jqjSYGMV
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Dat al die pannenkoeken je mogen smaken Sjoerd - waar je ook bent.
    • Mirjam Remie