Politie schiet op stakers in Cambodja - drie doden

Stakende arbeiders worden meegenomen door de oproerpolitie na een gewelddadig treffen tussen de twee partijen in Phnom Penh. Foto Reuters / Samrang Pring

Zeker drie mensen zijn bij protesten om het leven gekomen in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh toen de politie het vuur opende op de demonstranten. Dat meldt persbureau AFP. Twee mensen raakten gewond, aldus een woordvoerder van de politie.

De Cambodjaanse politie opende vanochtend na waarschuwingsschoten het vuur op stakende arbeiders uit de kledingindustrie om hun protesten op te breken. Ze zouden volgens een fotograaf van persbureau AP met AK-47-geweren hebben geschoten toen de stakers een weg voor hun fabrieken ten zuiden van Phnom Penh blokkeerden, autobanden in brand begonnen te steken en objecten naar de politie begonnen te gooien. Volgens een woordvoerder van de militaire politie was het ingrijpen nodig omdat negen agenten in het treffen met de demonstranten gewond waren geraakt:

“Als we ze toelaten door te gaan met hun staking, wordt het hier anarchie.”

De stakers maken deel uit van een al weken durende landelijke staking van arbeiders uit de kledingindustrie, die vragen om een verdubbeling van het minimumloon naar 117 euro per maand. De regering heeft 73 euro per maand aangeboden. Dat vinden de stakers niet genoeg. Zo’n 500.000 Cambodjanen werken in de kledingindustrie, het belangrijkste exportproduct van het land.

De demonstraties vallen samen met protesten van de oppositie, die het vertrek van premier Hun Sen, aan de macht sinds 1985, eist. Volgens de oppositie zijn de verkiezingen in juli frauduleus verlopen. In november kwam ook al een vrouw door kogels om het leven bij de protesten van de kledingarbeiders. In reactie op de gebeurtenissen van vandaag zijn grote demonstraties vanaf zondag aangekondigd.

    • Anouk van Kampen