Onderhandelingen voor staakt-het-vuren Zuid-Soedan begonnen

Een jongen loopt met zijn koffer in Awerial, nadat hij uit het door geweld getroffen Bor is gevlucht. Duizenden mensen zijn uit die stad gevlucht. Foto AP / Ben Curtis

Vertegenwoordigers van de Zuid-Soedanese president Salva Kiir en diens ex-vicepresident Riek Machar zijn vandaag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba begonnen aan onderhandelingen voor een mogelijk staakt-het-vuren. Dat heeft een woordvoerder van het Ethiopische ministerie van Buitenlandse Zaken volgens persbureau AFP gezegd. Leden van de Dinka- en Nuer-stammen, die respectievelijk Kiir en Machar steunen, zijn al weken in gevechten verwikkeld.

Het begin van het daadwerkelijke vredesoverleg staat vooralsnog gepland voor morgen. Vandaag houden de partijen voorbereidende gesprekken om te proberen al nader tot elkaar te komen.

Gevechten houden aan

Ondanks de inspanningen van een groep Afrikaanse landen om de strijdende partijen om de tafel te krijgen en de aankondiging eerder deze week van een staakt-het-vuren, wordt er nog altijd gevochten in Zuid-Soedan. Al honderden mensen zijn bij die gevechten, die al zo’n drie weken duren, om het leven gekomen. De regering kondigde eerder deze week de noodtoestand af voor de deelstaten Jonglei en Unity. De hoofdsteden van deze deelstaten zijn in handen van de rebellen.

Het geweld in Zuid-Soedan, dat pas sinds 2011 een onafhankelijk land is, brak half december uit. Volgens president Kiir probeerden aanhangers van Machar een coup te plegen. Machar ontkent die aantijgingen en ook bronnen binnen Kiirs eigen regeringspartij weerspreken dit, en zeggen dat leden van de presidentiële garde die loyaal zijn aan Kiir juist probeerden Nuer-gardisten te ontwapenen.

Amerikaanse ambassade geeft bevel tot evacuatie

De Amerikaanse ambassade in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba heeft in reactie op het toenemende geweld de evacuatie van nog meer personeel geboden, meldt persbureau Reuters. Door de “verslechterende veiligheidssituatie” heeft de ambassade in een noodbericht aan Amerikaanse burgers in het land laten weten dat vandaag nog een evacuatievlucht vertrekt.

Volgens de ambassadeur is het niet zo dat de VS alle activiteiten in Zuid-Soedan opschort, maar wordt slechts de aanwezigheid in het land geminimaliseerd.

De Verenigde Naties hebben vorige week al extra blauwhelmen naar Zuid-Soedan gestuurd. Er komen, boven op de al aanwezige 6.800 militairen, zesduizend blauwhelmen extra naar het gebied. Ook wordt extra materieel gestuurd om burgers te beschermen.

    • Anouk van Kampen