Noord-Afrikanen zijn eigenlijk Europese en oosterse volkeren

15.000 jaar terug trokken jagers-verzamelaars van rond de Middellandse Zee de toen nog groene Sahara binnen.

Noord-Afrikanen zijn nauwer verwant aan mensen die in het Midden-Oosten en in Zuid-Europa leven, dan aan Afrikanen. De huidige inwoners van Marokko, Algerije, Libië en Tunesië stammen af van jagers-verzamelaars die 15.000 jaar geleden Afrika binnentrokken vanuit het Midden-Oosten, toen de Sahara veel groener en koeler was dan nu. Dat concludeert een internationaal team van genetici. Hun verslag stond een maand geleden in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Het achterhalen van de afstamming van Noord-Afrikanen is niet eenvoudig: veel volken hebben de regio bevolkt. De vroegste sporen van menselijke bewoning komen uit de Steentijd, en zijn zo’n 145.000 jaar oud. Die kwamen wel van het Afrikaanse continent. In de Klassieke oudheid werd Noord-Afrika gekoloniseerd door Feniciërs, Romeinen en Vandalen. En rond de zevende eeuw brachten Arabieren er de islam, met het zwaard.

Om te zien welke sporen al die volkeren achterlieten in het DNA van Noord-Afrika, vergeleken de genetici onder meer de Y-chromosomen van drieduizend mannen uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten met elkaar.

Uit de stamboom bleek dat de meeste Noord-Afrikanen afstammen van mensen die 15.000 jaar geleden Afrika binnentrokken vanuit het Midden-Oosten, tienduizenden jaren nadat de mens voor het eerst Afrika verliet. De Sahara was toen nog geen woestijn, maar bestond uit open savannes en bossen waar grote grazers leefden.

Alleen de Tunesische Berbers wonen al beduidend langer in Noord-Afrika zagen de onderzoekers, misschien al 30.000 jaar.

Van alle Noord-Afrikanen lijkt het DNA van moderne Egyptenaren het meest op dat van mensen uit Midden-Oosten. Volgens de onderzoekers is dat het gevolg van eeuwenlange handel en oorlogsvoering tussen het Oude Egypte en het Midden-Oosten.