Na stroeve start bezoek Kerry meer geruzie tussen Israël en Palestina

John Kerry en zijn Israëlische ambtsgenoot Avigdor Lieberman vandaag voor hun gesprek. Foto AP / Brendan Smialowski

Het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aan het Midden-Oosten, met als doel achter gesloten deuren vrede te bewerkstelligen tussen Israël en Palestina, dreigt uit te lopen op een openbare ruzie. Na een stroeve start gisteren hebben beide landen vandaag felle kritiek op elkaar geuit.

Enkele Republikeinse senatoren zijn in Jeruzalem om steun te betuigen aan de Israëlische zaak. Palestijnse demonstranten hebben ondertussen geprotesteerd tegen de komst van Kerry. Kerry is al voor de tiende keer in de regio, om te proberen een raamwerk op te stellen voor een vredesovereenkomst. Uiteindelijk moet er een Palestijnse staat naast Israël komen. Er zijn tot nu toe zo’n twintig onderhandelingsronden geweest.

Netanyahu verweet Abbas gisteren terroristen “als helden” te beschouwen, omdat hij meer dan twintig vrijgelaten Palestijnse gevangenen op audiëntie had ontvangen. Ze zaten in de gevangenis voor dodelijke aanslagen op Israëliërs. Abbas heeft de misdaden overigens nooit vergoelijkt. Vandaag reageerde de belangrijkste Palestijnse onderhandelaar daarop door te zeggen dat “zelfs als Abbas Moeder Theresa zou zijn, de Israëliërs een manier zouden vinden om hem van terrorisme te beschuldigen”.

Cruciale fase, beide leiders moeten toezeggen

Na een ontmoeting van drie uur met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu reisde Kerry naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever om met de Palestijnse president Mahmoud Abbas te spreken. De onderhandelingen komen nu in een cruciale fase: Kerry vraagt beide leiders belangrijke, grote politieke beslissingen te nemen in de hoop de verschillen iets te verkleinen. In de uiteindelijke overeenkomst moeten onderwerpen als grenzen, Palestijnse vluchtelingen en Jeruzalem worden opgenomen. Het is niet waarschijnlijk dat er tijdens dit bezoek van Kerry een raamwerk wordt bereikt.

    • Mirjam Remie