Moord ggz-directeur blijft een raadsel

Politie heeft nog geen idee wat motief kan zijn voor moord in Berkel en Rodenrijs.

De toedracht van de schietpartij van Nieuwjaarsdag in Berkel en Rodenrijs is nog altijd onduidelijk. Daarbij werd de directeur personeelszaken van de instelling GGZ InGeest, Rob Zweekhorst gedood. De politie houdt alle scenario’s open, zegt een woordvoerder, en heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet. Die pluizen het leven van Zweekhorst na. Gisteren vond een sporenonderzoek plaats in de omgeving van de moord.

Zweekhorst werd ’s avonds vlak bij zijn huis doodgeschoten toen hij zijn twee honden uitliet in een nieuwbouwwijk in Berkel en Rodenrijs.

De politie heeft inmiddels verschillende getuigen gehoord. Daaruit komt naar voren dat Zweekhorst is doodgeschoten door één verdachte (waarschijnlijk een man), die na zijn daad vluchtte. Hij droeg donkere kleding. Betrokkenheid van andere personen sluit de politie niet uit.

Collega’s van Zweekhorst bij InGeest kunnen zich niet voorstellen dat hij er een verband zou bestaan tussen hem en het criminele circuit. „Een heel aimabele man”, zegt een collega. „We zijn hier allemaal verbijsterd.” De instelling wil verder geen commentaar geven.

GGZ InGeest is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg die vooral actief is in Noord-Holland. Op verschillende locaties worden patiënten behandeld met complexe gedragsstoornissen. InGeest doet geen tbs-onderzoek of -opvang.

De laatste jaren heeft de instelling flink moeten inkrimpen. In 2012 is 8 procent van de arbeidsplaatsen geschrapt. Daarbij hoefden geen gedwongen ontslagen te vallen, zo blijkt uit het jaarverslag.

Zolang de politie nog geen idee heeft van het motief van de dader(s), is een verband tussen de dood van Zweekhorst en zijn werkzaamheden – zoals wraak van een (ex-)werknemer – moeilijk te leggen. Een wanhoopsdaad van een geesteszieke patiënt lijkt onwaarschijnlijk, omdat Zweekhorst geen behandelaar was en geen contact had met cliënten.

Zweekhorst laat twee kinderen en een echtgenote na.