Een vreemd kenteken, schijnbewegingen en de Freek-envelop

Het veertiende seizoen van Wie is de Mol? is begonnen. Tot 20 maart is er elke donderdagavond – behalve tijdens de Olympische Winterspelen – een nieuwe aflevering. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, redacteuren van nrc.nl en vaste kijkers, bespreken een kwartiertje na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat, en dat gesprek plaatsen we elke vrijdagochtend hier.

Het veertiende seizoen van Wie is de Mol? is gisteravond begonnen. Tot 20 maart is er elke donderdagavond - behalve tijdens de Olympische Winterspelen - een nieuwe aflevering. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, redacteuren van nrc.nl en vaste kijkers, bespreken een kwartiertje na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat, en dat gesprek plaatsen we elke vrijdagochtend hier.

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de eerste aflevering nog niet gezien hebt, scroll dan niet verder naar onder.

De eerste uitzending, van gisteravond:

Frank
Zanti!

Peter
Frank
Ik weet nog NIKS

Frank
Hahaha, ik weet heel veel en dus niets. Dat vooral. Ik zie in echt alles een hint.

Peter
Welke van die hints zie je als de meest relevante?

Frank
Pff, jemig. Laat ik even zeggen dat ik altijd vooral let op dingen die er mogelijk door producers in zijn gestopt om ons als publiek een hint te geven. Ik zie dat ik echt slecht kijk naar echte mollendingen. Wat misschien slecht is, vooral voor mijn gemoedstoestand.
Alleen in de eerste vijf minuten al. Ik zat hints te zoeken in dat voorstukje, met die boot, die brieven. Ik zag een hint in de cijfer-/lettercombo P56 (volgens mij was dat het) die op een paal in de achtergrond verscheen. Zulke dingen doen ze vaker. En wat te denken van het vreemde kenteken ‘Henry V’ op een auto op de achtergrond toen de enveloppen na de eerste opdracht werden geteld.
Zo denk ik dus. Enorm neurotisch.
Oh, en de standbeelden van dieren in het begin. In de categorie: misschien is iemand wel geboren in het jaar van een van die dieren en liep die er net toevallig langs.

Peter
Die brieven in dat voorstukje, die werden dus 17 dagen na de opnamedag van de eerste aflevering in die brievenbussen aan het water gedaan.

Frank
Hoe weet je dat?

Peter
Er kwam toch “17 dagen eerder” in beeld?

Frank
Oh, haha, jeetje. Sorry, ik was enorm aan het haasten het begin niet te missen. Deed mijn kip nog bij de rijst.

Peter
Chapeau.

Frank
Maar vertel verder.

Peter
Goed. Die enveloppen zijn dus ergens aan het eind van het spel ‘bezorgd’. En ik herkende niet alles, maar wel dat op een in hoofdletters FREEK stond. Met andere woorden: die gaat er voorlopig niet uit, want anders hoeft die brief niet te worden bezorgd, als hij al lang en breed weer in Nederland is.

Frank
Mag ik meteen een tegenargument voor Freek aanvoeren?

Peter
Nee.

Frank
Goed punt, maar luister.
De leader van het programma, daarin zag ik een eventuele hint. Op een gegeven moment komt er heel snel voorbij, geschreven op een klein papiertje bij kaarslicht: ‘De Mol houdt niet van in de spotlights staan’. Iets in die strekking.
Wie stonden er wel in de spotlights tijdens de tweede opdracht? Juist, Freek en Tygo.

Peter
Ow. Maar goed. Ik zei ook niet dat Freek ‘m was. Wel dat hij er lang (tot aan het eind?) in blijft.

Frank
Dat is waar.

Peter
Dat was ’t Frank. Freek blijft er lang in. Meer weet ik niet.

Frank
Mag ik trouwens mezelf even belachelijk maken door te zeggen dat toen ik Henry V zag staan, ik op Wikipedia naar Henry V zocht, keek naar wanneer hij overleden was (35ste) en dat probeerde te vergelijken met leeftijd van een kandidaat?

Peter
Oh boy.

Frank
Ik weet het.
De afleveringtitel trouwens, daarin zit vaak ook iets. ‘Schijnbeweging’. Thoughts?

Peter
Dat slaat op die lampen. Dat iemand heeft zitten schijnen langs die skyline, maar daarmee ook nog iemand op ’t verkeerde been zette.

Frank
Oe, een goede. Ik dacht gewoon dat het verwees naar die eerste plotselinge test
Zo van: nee, toch nog even niet, grapje.

Peter
Dat spel met die lampen was niet te volgen. Volgens mij hadden ze dat nog 100 keer kunnen doen en dan hadden ze nog met een verschrikkelijk foute pincode gestaan.

Frank
Ja, dat was echt onmogelijk.
Daar hoefde je als Mol niet te mollen
Al moest ik erg lachen om Jan-Willems opmerking over het feit dat hij met zijn lichten een lichtshow op een ander gebouw deed bewegen.

Peter
Haha. Ja. Als: ‘Hey, ze hebben heel Hong Kong afgehuurd! Wat schattig!’

Frank
Haha, hoog bezoek voor de zeven miljoen inwoners van een lichtgeile metropool

Peter
Niet de sterkste eerste aflevering ooit, trouwens. Met dat onbegrijpelijke en niet zo vindingrijke lampenspel als dieptepunt. Dat hebben ze wel eens beter gedaan.

Frank
En toch was dat wel heel erg vet. Kansloos vanaf het begin, maar het zag er wel erg leuk uit.

Peter
En zo’n truc met ‘we gaan meteen de test doen’, en dat dat dan wel meevalt, dat zien we ook wel aankomen inmiddels.

Frank
Jammer dat ze dat niet gewoon doorzetten. Ik vind Hong Kong als locatie trouwens wel echt heel fijn.
Levert mooie plaatjes op, weer eens wat meer mensen om zich heen na het lege Zuid-Afrika. Of IJsland.

Peter
Ik zie op de officiële site dat de meeste mensen nu Tygo of Susan verdenken. Al scheelt het niet veel met Sofie, Owen en Jennifer.
Kortom: niemand heeft een idee.

Frank
Nee, en terecht. Ze stoppen er waarschijnlijk ook niet bijzonder grote hints in al meteen. Zelfs vorig jaar, toen C(ASE) IS THE MOLE al snel werd ontdekt in de speech van de priester, kon je nog aan iemand anders dan Case/Kees denken.
Carolien had ook een C bijvoorbeeld of Cornelisse
Maar ik dwaal af.

Peter
Goed, je moet er een noemen. Wie en waarom?

Frank
Mag ik nog één hersenspinsel delen? Owen stond op een gegeven moment iets te nadrukkelijk bij die politieagent te wijzen op de I. Na die M. En dat meerdere keren herhalen. Typisch WIDM-trucje, dat ‘I M’, I am.

Peter
Dat is wel een goede, ja.

Frank
En dat Maurice zou afvallen, was voorspeld
door een paar ‘analytici’
https://www.buzzcapture.com/blog/afvaller-wie-is-de-mol-te-herkennen-door-twittergedrag-tijdens-opnameperiode/
Vind mezelf opeens iets minder erg
Wel handig gedaan.

Peter
Ik vind het vooral erg stom dat hij blijkbaar gewoon weer is gaan twitteren. Had sowieso verwacht dat hij thuis eerst nog drie weken zou gaan zitten treuren bij een touw met een lus. Wow, wat was die jongen pissig dat ie eruit lag.

Frank
Ja, dat vond ik wel mooi om te zien. Ewout vorig jaar was alleen maar aan het glimlachen.
Dan liever dit.

Peter
Anyhoo. Mol.

Frank
MOL! Ja, ik ga nu, ondanks rare, nog niet verder onderzochte hints voor Sofie of Jan-Willem. En eigenlijk vooral, omdat ze beiden in het ‘veld’ relatief onbekend zijn, wat in mijn ogen altijd een goede Mol maakt (Patrick, Dennis destijds, Annemarie, Kees)
en ik heb bij beiden ‘een gevoel’.
Dus ja, na al dit geblaat, laat ik je achter met ‘een gevoel’.

Peter
Te gek.
Ik kwam dit nog tegen via @ArdGelinck

Frank
Shit. Ik word hier altijd zo nerveus van. Dit zijn echt typische Widm-hints.
Had het liever niet gezien

Peter
En: iemand anders heeft beter opgelet dan ik. “Op de brieven in de flash forward aan Susan, Freek en Sofie staat: Aflevering 9 en een plaatsnaam.” - @PeterBilsen


Peter
Ik kan ook stoppen met het doorsturen van die dingen en vragen wat je van het darten vond.

Frank
Je zit gewoon Twitter te checken. Ik ben expres weggebleven bij Twitter. Dan open je meteen een beerput.
Maar goed, nu jij

Peter
Oké. Ik wil eerst even zeggen dat dit volgens mij de mooiste groep mensen is uit de geschiedenis van het programma. Vooral bij Jennifer was ik om ehh… esthetische redenen blij dat ze een groen scherm kreeg.
Ik zet in op Owen. Ondanks dat ik nog geen echt goede hints heb gezien. Zijn voorkomen is er gewoon geschikt voor: kan altijd een beetje olijk lachen, alles half als grapje brengen. Er zitten er een aantal bij die bij spellen zo fanatiek worden dat ze volgens mij liever niet de mol wíllen zijn, zoals Tygo en Jennifer. Die willen het goed doen, winnen, geld verdienen, rennen, vliegen.

Frank
Dat laatste ben ik met je eens.

Peter
Owen niet; ik denk dat hij ook bij het Monopoly’en tijdens de kerstdagen midden in het spel weg kan lopen om te kijken of er ergens anders nog iets te lachen valt.

Frank
Fijn dat we nog niet op één lijn zitten, Peter.

    • Frank Huiskamp en Peter Zantingh