Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Minstens 62 strijders Al-Qaeda gedood in Irak - oplaaiing geweld

Soennitische gelovigen komen op straat in Falluja bijeen voor het vrijdagsgebed.
Soennitische gelovigen komen op straat in Falluja bijeen voor het vrijdagsgebed. Foto AP

In een regio ten westen van Bagdad zijn vandaag ten minste 62 aan Al-Qaeda gelieerde soennitische strijders gedood in gevechten met milities. Minstens 32 burgers kwamen om. Dat meldt persbureau AFP. In Irak is sinds maandag een hevige oplaaiing van sektarisch geweld. Twee grote steden zijn deels ingenomen door Al-Qaeda.

Het geweld laaide op in de stad Ramadi na de ontmanteling van een anti-regeringskamp, door de regering aangeduid als “het hol van Al-Qaeda”. Daarna verspreidde het zich naar Falluja, de andere grote stad in de westelijke provincie Anbar. Tientallen mensen zijn gedood bij gevechten, onder wie veel burgers. De regering van de shi’ietische premier Nuri al-Maliki heeft troepen gestuurd naar beide steden om te proberen de Al-Qaeda-strijders te verdrijven. Militanten zijn in zwart gekleed, hebben machinegeweren en zwaaien met Al-Qaedavlaggen. Politiebureaus zijn in brand gezet, gevangenen bevrijd en moskeeën bezet.

Lokale stammenleiders sloten gisteren een akkoord met de overheid om te vechten tegen de militanten, die regeringsgebouwen hebben ingenomen. Ze worden versterkt door het leger, dat zich maandag nog terugtrok uit Anbar.


Grotere kaart weergeven

Sinds vertrek Amerikaanse troepen meer soennitisch extremisme

Ramadi en Falluja zijn sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen in 2011 podia voor soennitisch extremisme. Soennieten voelen zich gemarginaliseerd door de overheid. De aan Al-Qaeda gelieerde groepering Strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) heeft de afgelopen maanden haar grip op het aan Syrië grenzende Anbar versterkt. Doel is uiteindelijk een islamitische staat te stichten.

Het geweld in Irak en recente aanvallen in Libië laten zien dat de oorlog in Syrië sektarische instabiliteit voedt in het Midden-Oosten, schrijft Reuters. In Syrië strijden voornamelijke soennitische rebellen tegen de regering, die wordt gesteund door het shi’ietische Iran.

http://www.youtube.com/watch?v=T4i3dQYp9gw