Militaire inlichtingenmissie Mali maandag van start

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en minister Ivo Opstelten van Justitie na afloop van het debat in de Tweede Kamer over de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali. Foto ANP / Valerie Kuypers

De militaire missie in Mali gaat begin volgende week van start. Maandag vertrekken de eerste veertien militairen om voorbereidingen te treffen voor de komst van de hoofdmacht, liet het ministerie van Defensie vandaag weten in een verklaring. De meeste militairen, die vooral gaan helpen met inlichtingenwerk, vertrekken over twee maanden.

De Nederlandse krijgsmacht gaat aan de slag voor de United Nations Multidimensional Integrated Stabilisation Mission (MINUSMA). De groep die over een paar dagen vertrekt bouwt de werk- en slaapverblijven op en zorgt dat infrastructuur en materieel gebruiksklaar zijn. In maart komt de rest van de troepenmacht – zo’n 380 man sterk – aan.

Krijgsmacht voor inlichtingenwerk

De inzet van de Nederlandse krijgsmacht in Mali is de grootste sinds de politietrainingsmissie in Afghanistan, die afgelopen juli ophield. Hoewel de missie eerder is omschreven als vechtmissie, lijkt het eerder een inlichtingenmissie te worden. De militairen gaan zich immers in belangrijke mate richten op het vergaren van informatie over tegenstanders van de Malinese regering.

De meeste militairen (220) gaan in Mali als analisten, speciale eenheden of in ondersteunende functies aan de slag voor de “inlichtingenketen” van de VN-missie. Nederland levert ook onbemande systemen en vier Apache-gevechtshelikopters.

Inlichtingenmilitairen die kunnen vechten

Defensiejournalist Menno Steketee schreef in november in NRC Handelsblad dat het nog onduidelijk was of de jongste cyberinlichtingeneenheid vertegenwoordigd zou zijn in Mali.

Onbekend is of de nagelnieuwe Joint SIGINT Cyber Unit van de inlichtingendiensten deelneemt, bijvoorbeeld om lokaal internetverkeer te volgen. Van die eenheid in oprichting bevindt het hoofdkwartier zich in Zoetermeer, maar er kunnen ook kleine detachementen met een expeditionaire taak worden ingezet.

De Mali-missie is echter wel een gespierde inlichtingenoperatie, want het Korps Commando Troepen (KCT) is dan wel ingericht om vooral onzichtbaar op te treden, het kan ook zelfstandig hard in het offensief gaan.

De Nederlandse inzet in Mali loopt in principe tot halverwege volgend jaar. Daarna wordt missie geëvalueerd. Steketee:

Het wordt de nieuwe, belangrijke missie voor Defensie, die het internationale blazoen van Nederland moet oppoetsen. Het kabinet zou vandaag een besluit nemen over de uitzending van bijna vierhonderd militairen naar Mali, waar sinds 2012 een burgeroorlog woedt en extremisten aanslagen plegen.

Lees het hier het hele stuk “Vier vragen over de missie naar Mali. Vooral inlichtingen verzamelen en als het moet: vechten”.

    • Laura Klompenhouwer