Meer dan duizend mensen bij protestmars in Delfzijl

Bij het protest waren ook veel kinderen aanwezig. Foto ANP / Remko de Waal

Meer dan duizend mensen hebben gedemonstreerd in het Groningse Delfzijl tegen de sluiting van aluminiumsmelter Aldel. Voor het merendeel van de honderden werknemers is het vandaag hun laatste werkdag. Het bedrijf vroeg maandag faillissement aan bij de rechtbank in Groningen.

De demonstranten protesteerden tegen de regering, door wie ze zich in de steek gelaten voelen. Onder luid gejuich werd een brief van minister Kamp verbrand. Sommige mensen hadden communistische vlaggen met hamers en sikkels bij zich. Terwijl sprekers als de voorzitter van FNV Bondgenoten werden toegejuicht, werd PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken uitgejoeld.

Economieredacteur Femke Awater was bij het protest aanwezig:

“Er waren niet alleen werknemers van Aldel, maar ook mensen uit de omgeving. Veel gezinnen. Mensen zijn heel boos op de regering. Deelnemers zeggen dat het een begin is van een grootschalig protest vanuit Groningen. Mensen voelen zich achtergesteld: ze hebben veel last van de gasboringen, en werkgelegenheid verdwijnt door het faillissement van de fabriek, ondanks een recent overbruggingskrediet van acht miljoen van de overheid.”

Door het faillissement van Aldel verdwijnen driehonderd banen bij het bedrijf zelf en nog eens vierhonderd banen bij toeleveranciers. De metaalgieterij blijft wel een maand langer open, zo werd gisteren bekend. Daardoor kunnen dertig tot vijfendertig mensen nog een maand werken.

Volgens FNV Bondgenoten waren er tweeduizend mensen bij het protest aanwezig. De politie houdt het op maximaal twaalfhonderd mensen. Minister Kamp heeft toegezegd maandag de ondernemingsraad en de vakbond te ontvangen voor een gesprek.

De protestgroep Groningers in Opstand heeft meer dan twintigduizend likes op Facebook:

Aandeelhouder en Rijk willen niet tijdelijk stroomkosten betalen

De aluminiumsmelter in het Eemsmondgebied verkeerde al jaren in financiële moeilijkheden. Een van de belangrijkste oorzaken is de hoge energieprijs in Nederland: door de hoge elektriciteitsrekeningen verslechterde de concurrentiepositie van Aldel. Volgens FNV Bondgenoten ligt de stroomprijs in Duitsland zo’n 30 procent lager dan in Nederland. Dat betekent dat Duitse concurrenten van Aldel, die soms maar een paar kilometer verderop zitten, veel goedkoper kunnen produceren.

Om een eind te maken aan deze situatie wilde Aldel een directe verbinding met het Duitse stroomnet. Op die manier zou het bedrijf minder hoeven te betalen voor stroom. Deze verbinding met Duitsland kon echter niet voor 2016 worden gerealiseerd, en dus zouden de aandeelhouders van Aldel tot die tijd nog flink moeten bijbetalen. Naar schatting zou in totaal zo’n 40 miljoen euro nodig zijn. Zowel de Amerikaanse eigenaar Gary Klesch als het Rijk weigerde dit bedrag te betalen.

Aldel, een afkorting van Aluminium Delfzijl, produceerde 170 duizend ton aluminium per jaar. Het walste en perste plakken en palen aluminium voor verwerking in bijvoorbeeld schepen, treinen en de bouw.

    • Mirjam Remie