Lunapark: van verfijnd klassiek tot gedreven rockflamenco

Muziekensemble Lunapark staat voor afwisseling en experiment. Dat blijkt ook uit het nieuwe album ‘A beautiful bed to lie down in’.

Lunapark is een van de spannendste Nederlandse ensembles voor muziek van nu. Genregrenzen lijkt Lunapark niet te kennen: tijdens een concert val je van de ene verrassing in de andere. Na het debuut Flim uit 2011, met onder meer bewerkingen van Aphex Twin, presenteerde Lunapark eind vorig jaar het tweede album, A beautiful bed to lie down in.

Slagwerker en componist Arnold Marinissen (1966) is samen met componist en muziekjournalist Anthony Fiumara oprichter van Lunapark. Sinds 2009 treedt het ensemble op in wisselende formaties van strijkers, elektrische gitaren, blazers en piano. Marinissen: „Het gemak waarmee we deze nieuwe cd hebben gemaakt is tekenend. We zijn allemaal geïnteresseerd in verschillende genres, velen van ons schrijven zelf stukken. We werken ook graag samen met componisten. Die aanpak werkt. In de afgelopen jaren hebben we elkaar gevonden in een manier van spelen en echt een bandgeluid ontwikkeld.”

A beautiful bed to lie down in is de eerste cd op het nieuwe label van Muziekgebouw Eindhoven: M Recordings Eindhoven. Vanaf het begin stond vast dat de eerste cd van Lunapark zou zijn. „We staan elk seizoen in die zaal en zij hebben ons steeds gesteund”, zegt Marinissen.

A beautiful bed to lie down in is, typisch Lunapark, heel afwisselend van opzet. Verfijnde liedjes van Piet-Jan van Rossum staan naast door slagwerk gedreven rockflamenco van Florian Magnus Maier en de stroperige canon Langzame verjaardag van Louis Andriessen – inmiddels een lijfstuk van Lunapark. Daarnaast staan er stukken op van Marinissen en Fiumara.

Buma Cultuur, de stichting ter promotie van Nederlandse muziek, heeft Lunapark gevraagd deel te nemen aan het Europese project voor hedendaagse muziek New Music: New Audiences (NewAud). In dit project werken 31 Europese muziekensembles samen aan het ontwikkelen van nieuwe concertvormen voor hedendaagse klassieke muziek, met het doel om het publiek op andere manieren aan te spreken.

Marinissen heeft pas één bijeenkomst bijgewoond, maar hij verwacht veel van het project. „Het zijn vreselijk saaie woorden: database, werkgroep. Maar dit is geen anonieme verzamelbak, dit is een spannend en levendig platform voor samenwerking. Repertoire reist heel moeilijk. Wat je hier hoort, hoor je buiten Nederland zelden. Dat heeft niet met kwaliteit te maken, maar met onbekendheid; NewAud stelt ons nu in staat dit jaar twee concerten in het buitenland te geven. En omgekeerd geldt hetzelfde: wat gebeurt er eigenlijk in Frankrijk? NewAud biedt een plek waar ensembles zoals wij ervaringen en ontdekkingen kunnen uitwisselen.”

Lunapark, album A beautiful bed to lie down in. Inl: www.lunapark.nu