Oud-stafchef Merkel onder vuur om overstap naar spoor

Ronald Pofalla van Merkel naar DB Foto EPA

Bij de presentatie van haar ‘grote coalitie’ prees bondskanselier Angela Merkel haar vertrekkende stafchef vorige maand nog uitvoerig. Waarom Ronald Pofalla (54) geen nieuwe termijn kreeg als minister van het Bundeskanzleramt (de officiële titel van stafchef) was in de media onderwerp van speculatie. Wilde de CDU-politicus en vertrouweling van Merkel meer tijd doorbrengen met zijn twintig jaar jongere vriendin?

Misschien ambieerde Pofalla een goed betaalde baan in het bedrijfsleven, zo blijkt nu. Volgens Duitse media is de christen-democratische politicus in gesprek met de Deutsche Bahn, de Duitse NS, over een lobbyfunctie. Hij zou binnen de DB-directie verantwoordelijk worden voor de contacten in de Berlijnse politiek.

Pofalla’s snelle overgang van politiek naar lobbyfunctie leidt in Duitsland tot ophef. De indruk ontstaat dat Merkels oud-stafchef „gericht ingehuurd wordt”, zegt staatssecretaris voor Justitie Ulrich Kelber, van de sociaal-democratische SPD. „Het is niet goed als als je na een ministerschap direct overstapt naar een functie die zo duidelijk op lobbyen is gericht”. In de verkiezingscampagne had de SPD een wettelijk verplichte ‘afkoelperiode’ van anderhalf jaar geëist voor ex-ministers die het bedrijfsleven ingaan. In november had een andere CDU’er, Eckart von Klaeden, het Bundeskanzleramt verruild voor autofirma Daimler.

De Groenen vinden de overstap van Pofalla „stuitend”, de niet-gouvernementele organisatie Transparency spreekt van een „verval van politieke zeden”. Op Twitter worden grappen gemaakt: „Pofalla verklaart treinvertragingen beëindigd”.