KPMG sluit meer fraude partners niet uit

Foto ANP / Cor Mulder
Foto ANP / Cor Mulder

Accountant KPMG sluit niet uit dat zijn partners bij meerdere bedrijven betrokken zijn geweest bij fraude. Daarom doet KPMG, een van de grootste boekhouders van Nederland, nu onderzoek naar het werk voor verschillende cliënten.

Deze week werd bekend dat de accountantscontrole van KPMG over de boekjaren 2000 tot en met 2003 van bouwbedrijf Ballast Nedam bewust zo is uitgevoerd, dat betalingen aan “buitenlandse agenten en de daarbij behorende schaduwadministratie werden verhuld”, zoals het Openbaar Ministerie samenvatte. KPMG schikte voor 7 miljoen euro met justitie, uitzonderlijk voor een Nederlandse accountant.

Tegen drie accountants loopt nog strafonderzoek

De vraag is of de direct betrokken accountants, tegen wie nog een strafrechtelijk onderzoek loopt, ook voor andere klanten het plegen van fraude mogelijk maakten. Het gaat om drie accountants die hoge functies bekleedden binnen het bedrijf.

Een van de drie is Jack van R., die op het moment van zijn schorsing in april vorig jaar voorzitter was van de raad van commissarissen en die eind september met pensioen ging. Van een tweede partner is de naam niet bekendgemaakt, KPMG had hem eveneens op non-actief gesteld en heeft daarna het contract met hem ontbonden. Partner drie is Renze H., die in 2007 met pensioen ging. H. is onder meer penningmeester bij het Holland Festival. Ook bij het museum Hermitage beheert hij de financiën.

Het onderzoek van KPMG naar de andere klanten van de drie accountants is onderdeel van een breder onderzoek, zegt woordvoerder Eric Bouwmeester.

“We willen goed bekijken of in dit type van klantensegmenten, zoals bijvoorbeeld de bouw, mogelijk vergelijkbare praktijken plaatsvonden.”