Kies de investering die het beste bij je past

Ik heb 10.000 euro geërfd. Wat is voor 2014 de beste investering in een duurzame economie?

Wat verstandig is hangt uiteraard af van de persoonlijke situatie. Een goede optie kan zijn het geld te gebruiken voor verbetering van de duurzaamheid van het eigen huis. Daarbij kun je denken aan zonnepanelen, vervanging van een oude ketel of isolatie. Voordeel hiervan is dat het zich direct vertaalt in besparingen op de vaste lasten. En als het huis op orde is kan wellicht de vervuilende auto vervangen worden door een schoner model. Dat bespaart niet veel, maar draagt wel bij aan het milieu.

Een ander mogelijkheid is ‘groen sparen’ of een ‘groen deposito’. Rentes (bijvoorbeeld 2 procent voor 5 jaar bij ASN) zijn echter laag en het is dan ook niet een erg aantrekkelijk alternatief. Wil je een hoger rendement, dan komt een gespreide aandelenbelegging in aanmerking. Je kunt gezien het bedrag dan het beste een duurzaam beleggingsfonds kopen. Die worden door alle Nederlandse banken aangeboden. Zo’n belegging geeft behalve financieel rendement ook duurzaam of maatschappelijk rendement.

Wil je meer betrokken zijn bij de onderneming waarin je belegt, dan biedt crowd funding een kans. De mogelijkheden daarbij zijn zeer verschillend. Je kunt winddelen kopen of beleggen in bedrijven die biologisch vlees produceren of de Fairphone. Binnenkort worden op Seeds.nl weer een aantal aantrekkelijke ondernemingen gepresenteerd. Je moet je wel realiseren dat dit zeer risicovolle beleggingen zijn. Als het bedrijf het niet redt, ben je je geld kwijt!