Jaarwisseling ‘druk maar beheersbaar’

De brandweer rukte 233 keer uit, ambulances 260 keer. 194 aanhoudingen en 46 vuurwerk-slachtoffers. Maar vergeleken met de rest van het land viel het mee. Amsterdam had een ‘gewone’ uitgaansavond.

Vuurwerkshow op het Oosterdok, afgelopen Oud en Nieuw. Foto ANP

Dinsdagochtend vroeg staat de eerste toerist al voorovergebogen over te geven in de Oude Hoogstraat. Het is even na achten, alle winkels zijn nog dicht – behalve de eetwinkels. Amsterdam is altijd laat wat betreft openingstijden, maar op deze dag gaat de handel de klok rond, dus als de jongen weer overeind wordt geholpen door zijn vrienden, kunnen ze direct naar de pizzeria, de banketbakker of de koffietent op de hoek.

Die middag vertelt een medewerker van IDTV voor het Radio 1 Journaal over het grote vuurwerkfeest dat hij heeft georganiseerd bij het Scheepvaartmuseum op het Oosterdok, en dat het publiek – ongeveer de helft Amsterdammers en de helft toeristen – massaal mee aftelt naar 0.00 uur. De verslaggever vraagt of Amsterdam daarmee soms net zo’n eindejaarsbestemming wil worden als New York met zijn Times Square.

Dat is het allang – zij het in andere proporties. Elk jaar trekken honderdduizenden toeristen in de Kerstvakantie naar Amsterdam en met Oud en Nieuw stromen de pleinen van de binnenstad vol met buitenlanders. Het lijken er hooguit elk jaar meer te worden. Er stonden dinsdag rijen mensen voor de slijterijen en oliebollenkramen. De kerstmarkt op het Damrak was een pantoffelparade. Overal liepen zo te horen vooral Franse en Italiaanse toeristen en die leken met name op zoek naar de juiste coffeeshop om het etmaal mee door te komen.

Rond het Scheepvaartmuseum verzamelden zich op oudejaarsavond uiteindelijk ruim achtduizend belangstellenden, volgens de organisatie. Die konden meezingen met onder meer Charley Lüske en Ben Saunders en heel Nederland kon meekijken via de live-uitzending van SBS.

Na afloop bleek dat de feestnacht in Amsterdam geen opvallend verloop had gekend. Er waren wel meer incidenten dan vorig jaar, maar ze waren minder groot, zo blijkt uit rapportages van de politie, de brandweer en de GHOR (Geneeskundige Hulporganisaties in de regio).

Volgens voorlopige cijfers moest de brandweer 233 keer uitrukken – in heel Nederland was dat rond de 3.500 keer –, vooral voor container- en buitenbrandjes. Ook hier geen grote incidenten en geen slachtoffers. „Druk, maar beheersbaar”, zo vat de brandweer de nacht samen.

De ambulances moesten 260 keer uitrijden. Er vielen voor zover nu bekend 46 vuurwerkslachtoffers. Al deze cijfers zijn nog voorlopig. Eind januari worden de definitieve cijfers verwacht.

De politie heeft in de loop van de avond en de nacht 194 aanhoudingen verricht, 58 daarvan hadden te maken met Oud en Nieuw. Positief, schrijft de politie, is de afname van het aantal inbraken. De nacht van 31 december op 1 januari is doorgaans de drukste nacht voor inbrekers. Dit jaar zijn er volgens de politie eenderde minder meldingen van inbraak binnengekomen dan bij de overgang van 2012 naar 2013.

In de conclusie van de gemeente komen alle tendensen samen: „Het feest was vannacht te vergelijken met een drukke zaterdagavond in Amsterdam.”