Hussein Chalayan voor Vionnet

Hussein Chalayan (in 1970 geboren op Cyprus, wonend en werkend in Londen), gastredacteur van de Deleuxe mode-editie van voorjaar 2012, is een bijzondere ontwerper. Zijn mode is soms heel experimenteel - hij was een van de eerste ontwerpers die technologie gebruikte in in kleding- maar is altijd erg verfijnd gemaakt. Chalayan was een paar jaar artistiek directeur van Puma, maar op een of andere manier lieten oude-modehuizen-op-zoek-maar-nieuwe-namen hem altijd links liggen, terwijl hij juist iemand is die zo’n merk een nieuwe impuls zou kunnen geven.

Maar nu is het dan toch zover: vandaag werd bekend dat Chalayan de demi-couture (iets tussen confectie en haute couture in) gaat doen voor Vionnet, het modehuis dat in 1912 werd opgericht door Madeleine Vionnet. Vionnet werd vooral bekend door de bias-cut, een door haar bedachte techniek waarbij stoffen schuin gebruikt worden. Ook geweven stoffen krijgen daar een beetje stretch van, en het maakt dat de kleding sensueel glad om het lichaam valt.
Vionnet sloot haar huis in 1939. In 1988 werd de naam gekocht door de familie Lummen, sinds 2006 zijn er weer collecties, waaraan inmiddels verschillende ontwerpers hebben gewerkt. Het bedrijf is alweer twee keer in andere handen overgegaan. Tegenwoordig is het van Goga Ashkenazi, een zakenvrouw uit Kazachstan, die zich ook creatief directeur noemt.

Hieronder beelden uit de show van voorjaar 2014 van Chalayan, die draaide om het strandleven. Een bekend thema, dat hij op een letterlijke, en toch originele manier uitwerkte: jurken als omgeslagen handdoeken, een print van gepixelde strandfoto’s, kledingstukken met de structuur van zand of de vormen van golven.

Fotografie: Peter Stigter (teampeterstigter.com)

    • Milou van Rossum