‘Raad Humanitas DMH zat fout met dure interim-bestuurder’

De interim-bestuurder van Humanitas DMH verdiende in juli bijna een ton voor zijn werk. Foto ANP / Lex van Lieshout

De raad van toezicht van gehandicaptenzorginstelling Humanitas DMH heeft een fout gemaakt door buiten het zittende bestuur om een interim-bestuurder aan te stellen die tot een ton per maand kon declareren. Dat heeft de governancecommissie gezondheidszorg bepaald, schrijft de Volkskrant vandaag. Twee ex-bestuurders van Humanitas DMH hadden de zaak bij de commissie aangespannen.

In september ontstond via dezelfde krant ophef toen bleek dat de interim-bestuurder, de Schijndelse consultant Raimond Nicodem, ruim 95 duizend euro had gekregen voor zijn werk in de maand juli. Hij was achter de rug van de twee ex-bestuurders om als zelfstandig consultant aangesteld door de raad van toezicht. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) eiste direct opheldering over de beloning.

Uitspraak governancecommissie

Het maximum jaarsalaris voor bestuurders in de zorg is volgens de wet ruim 187 duizend euro, voor bestuurders die korter dan zes maanden als zelfstandige worden ingehuurd geldt dit echter niet. De onafhankelijke governancecommissie gezondheidszorg toetste de salariëring daarom niet aan de wet, maar aan de governancecode voor goed bestuur, die Humanitas DMH mede heeft ondertekend.

In de uitspraak van december, in handen van de Volkskrant, oordeelt de commissie dat de vergoeding voor Nicodem “geen maatschappelijk passende beloning in de zin van de code [de governancecode voor goed bestuur, red.]” is. Ook zou het volgens de commissie “niet voor de hand” liggen dat bij een vergoeding van 2.000 euro per dag, overwerk ook nog eens 250 euro per uur oplevert, en oordeelt ze dat de raad de opdracht aan Nicodem nooit zelfstandig, zonder medeweten van de andere bestuurders, had mogen verstrekken.

GEFINANCIERD UIT SUBSIDIES EN ZORGPOTJES

De raad van toezicht van Humanitas DMH verdedigde destijds de keuze om een interim-bestuurder aan te stellen, maar Nicodem stapte vanwege de ophef half september alsnog op. Hij en zijn gezin zouden ernstige bedreigingen hebben ontvangen, en binnen de organisatie zou het draagvlak voor de bestuurder zijn weggevallen.

Humanitas DMH wordt gefinancierd uit subsidies en zorgpotjes. De zorginstelling biedt zorg en begeleid wonen aan ongeveer 2.400 cliënten met een verstandelijke beperking. Het is een zelfstandige werkstichting die is gelieerd aan de vereniging Humanitas, die hulp aan allerlei doelgroepen verleent. Humanitas DMH leed vorig jaar zes ton verlies en had een omzet van 53 miljoen euro.

    • Anouk van Kampen