EWKC verhuist en wil onderzoek doen

Het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) verhuist in 2015 van Den Bosch naar Oisterwijk. Daar wil het zich omvormen tot een instelling die niet alleen kunstenaars opleidt, maar die ook onderzoek doet voor het bedrijfsleven en residencyplekken biedt aan managers en onderzoekers. Ook moet het publiek er een kijkje kunnen nemen bij het werken met keramiek.

Het EKWC krijgt sinds dit jaar geen geld meer van de rijksoverheid. Zo viel er van de begroting van 1,2 miljoen euro ruim 930.000 euro weg. Het EKWC moest daardoor inkrimpen: van de 22 medewerkers gingen er 14 weg. De postacademische instelling bleef overeind omdat het Mondriaan Fonds bijsprong door in 2013 en 2014 twaalf beurzen aan kunstenaars te verstrekken. Dat levert de instelling 2,4 ton per jaar op.

„Wij hebben hier de kennis in huis om onderzoek te doen voor het bedrijfsleven naar nieuwe toepassingen van materialen als klei, porcelein, glas en ook kunststoffen”, zegt directeur Ranti Tjan. „Zo hebben we al eens een rioleringsbuis van keramiek ontwikkeld en kunnen wij ook helpen bij het maken van dakpannen met zonnepanelen.”

    • Claudia Kammer