De moord is gepleegd, het kwaad is geschied

De misdaadserie Broadchurch is het Britse antwoord op Scandinavische kwaliteitsseries als The Killing en Wallander. De productie van ITV begint vanavond op RTL 4.

Olivia Colman enDavid Tennant zoeken samen de moordenaar. Foto ITV

In de eerste aflevering van Broadchurch, vanaf vanavond te zien bij RTL 4, staat de moeder van de vermoorde Danny Latimer doelloos in de gang. In de keuken, bij het aanrecht, staat haar man. Op het bed in een slaapkamer ligt hun dochter. De andere slaapkamer is afgezet met politielint. Niemand doet of zegt iets. Pianomuziek.

Het zijn zulke momenten, waarop naar de volgende plotwending toewerken even geen haast heeft, die de misdaadserie van het Britse ITV bijzonder maken. Want het cliché wordt niet geschuwd: een moordonderzoek in een klein stadje, een stugge politieman die op zoek naar rustiger vaarwater bij toeval op de zaak van zijn leven stuit. Nee, Broadchurch onderscheidt zich op een andere manier: door het tempo regelmatig te vertragen en oog te hebben voor meer dan de schuldvraag. Broadchurch verkiest de smaakvolle slowmotion en de fraaie beelden van een stadje aan het water boven achtervolgingen en geweld. De moord is gepleegd, het kwaad is geschied; dit is de nasleep van een drama dat een knusse gemeenschap verdoofd achterlaat en de verhoudingen tussen inwoners langzaam uit evenwicht trekt.

De elfjarige Danny wordt op een ochtend gevonden op het strand van Broadchurch. Hij is gewurgd en de autopsie wijst erop dat de dader een bekende van hem was. Het onderzoek wordt geleid door Alec Hardy (David Tennant, van BBC’s Doctor Who), een botte maar vastberaden detective die net naar het plaatsje is verhuisd om een schandaal bij een ander moordonderzoek te ontvluchten. De verhouding met zijn partner Ellie Miller (Olivia Colman), wier zoontje de beste vriend van Danny was, begint niet goed: na haar zwangerschapsverlof blijkt Hardy de baan te hebben gekregen waar zij op rekende. Bovendien maakt hij er een gewoonte van haar af te snauwen. Als een jonge, overijverige journalist van een lokaal krantje de identiteit van het slachtoffer vroegtijdig via Twitter naar buiten brengt, staan de verhoudingen op het politiebureau (en daarbuiten) helemaal op scherp.

In de zoektocht naar de dader blijkt in het stadje – uiteraard – iedereen elkaar te kennen en iedereen zijn eigen geheimen te hebben. Inwoners kijken uit schaamte weg of gluren uit nieuwsgierigheid mee. Ze denken te kunnen helpen of werken bewust tegen. Broadchurch wordt met die ingrediënten een whodunit met de prettige overzichtelijkheid van een Agatha Christie-boek – maar is tegelijkertijd veel meer dan dat.

Het acteerwerk van Jodie Whittaker en Andrew Buchan, als de ouders van Danny, is indrukwekkend. Zij als de moeder die verslagen ronddoolt nu haar het ergste overkomen is, hij als de vader die het verdriet als een man probeert te dragen. Maar ze worden beide overtroffen door Colman, die de spil is tussen alle verhaallijnen en daarmee tot in de hartverscheurende laatste aflevering de show steelt.

RTL 4 begint vanavond met aflevering 1 en zendt zondag aflevering 1 en 2 uit. Op vrijdag 10 januari wordt aflevering 2 nog eens herhaald. Daarna volgt elke zondag een dubbele aflevering. ITV heeft inmiddels een tweede seizoen aangekondigd; de productie daarvan begint binnenkort.

    • Peter Zantingh