Opinie

    • Joël Broekaert

Composer or Pasta?

We kennen natuurlijk allemaal dat fijne familiespel ‘Ikea or Death’:

Jij begint: ‘Absu’.

Een Ikea-bankstel?

Nee, een Texaanse band die ‘mythological occult metal’ speelt.

Haha, jammer joh. Nu jij: ‘Vittsjö’.

Een Viking-metalband vernoemd naar de strijders aan Odins tafel in Walhalla?

Nee gekkie, je bent in de war met Einherjer. Vittsjö is een uitermate handige stellagekast van Ikea.

De namen van Ikea-artikelen doen het zonder uitzondering uitermate goed als Scandinavische blackmetalbandnaam. Verreweg de beste is ‘Bastig’. BASTIG – dan zie je toch direct vijf bloeddorstige, behaarde, zwartgeschminkte Noormannen met knuppels en bijlen het podium op wandelen. Het is echter een handvat voor keukenlaatjes. ‘Drudkh’, daarentegen, is geen wc-rolhouder, maar een uiterst mysterieuze Oekraïense blackmetalband. ‘Nortt’ geen eenvoudige wandklok, maar een eenmansbandje dat ‘pure depressive black funeral doom metal’ speelt.

Ikea or Death. Leuk. Maar nu is er een nieuwe variant in omloop: ‘Composer or Pasta’. En dat is nog verdomd lastig. We weten natuurlijk dat ‘paganini’ geen strijkstokjes-macaroni is, dat ‘morricone’ geen linguine-lasso’s zijn en ‘rota’ geen dikke pastastaafjes die je in je wang stopt om op Marlon Brando te lijken. Maar ‘matriciani’ leefde niet tussen 1820 en 1911, het is opgevouwen spaghetti. En Fedelini, Rampollini, Spontini en Torelli? Eentje is geen componist…

Ik ga hier niet te veel verklappen. Even ‘Composer or Pasta’ door de zoekmachine halen, dan kun je je lol op. (En als je toch lekker bezig bent: ikeaordeath.com). Voor nu een recept voor ‘spaghetti van de boer’ van Pellergino Artusi, die leefde wel van 1820 tot 1911. Deze boerensaus kun je volgens Artusi het beste eten met spaghetti, vermicelli of tagliatelle. Maar wat mij betreft eet u ’m net zo goed met een aria van Donizetti op de achtergrond.

Hak de knoflook, de peterselie en de basilicum.

Zet ze op het vuur in olijfolie. Artusi schrijft: „in een gepaste hoeveelheid”. Ik denk dat hij bedoelt: met een flinke scheut.

Snij de tomaten in stukken en doe ze erbij met peper en zout zodra de knoflook goudgeel kleurt. Haal alles door een zeef als de tomaten gaar zijn.

Dien direct op met kort gekookte pasta (om het even welke vorm) en geraspte parmezaan.

    • Joël Broekaert