Charlene was veel te laat bij de AFM

De erfgename Heineken kocht 1 mln aandelen in Heineken // Maar ze vergat dat te melden

Redacteuren Economie

Begin deze week kwamen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ineens zestig meldingen binnen van aandelentransacties van Charlene de Carvalho-Heineken, de enige erfgename van Freddy Heineken. Het ging om de aankoop van grote pakketten aandelen van de houdstermaatschappij van bierbrouwer Heineken, de Heineken Holding. De Carvalho-Heineken (59) is daar zelf commissaris. Vanaf half september bleek zij op verschillende tijdstippen aandelen te hebben gekocht. Het gaat om ruim 1 miljoen aandelen, met een waarde van zo’n 50 miljoen euro.

De AFM reageerde onaangenaam verrast. Commissarissen en bestuurders zijn wettelijk verplicht transacties in aandelen of obligaties van hun eigen bedrijf ‘onverwijld’ te melden bij de toezichthouder. „Dit is niet onverwijld”, zegt een woordvoerder. Commissarissen en bestuurders hebben veel meer inzage in hun eigen bedrijf dan andere beleggers, hun beleggingsacties zijn daarom vaak veelbetekenend. Om het speelveld op de beurs gelijk te houden is het belangrijk dat iedereen direct op de hoogte is van deze acties. In de regel gebeurt een melding daarom direct na het sluiten van de beurs, op de dag van de transactie dus. Nu zat er in veel gevallen maanden tussen. De AFM heeft De Carvalho-Heineken om opheldering gevraagd. „Die regel geldt namelijk al jaren en is niet complex”, aldus de woordvoerder van de toezichthouder.

In het verleden werden andere bestuurders en commissarissen ook streng aangepakt voor dergelijke fouten. Zo moest Cor Boonstra in 2004 een boete van 135.000 euro betalen voor het verzwijgen van handel in aandelen en obligaties in Ahold, waar hij toen commissaris was. Sinds augustus 2009 kan de AFM fors hogere boetes opleggen in zulke kwesties.

Als er geen bevredigende antwoorden volgen, stelt de AFM een formeel onderzoek in. Dat kan in het ergste geval leiden tot een boete van maximaal 1 miljoen euro. De hoogte van een eventuele sanctie hangt af van de ernst van het vergrijp, de duur en de mate van verwijtbaarheid. Ook wordt gekeken naar de financiële draagkracht van de betrokkene. Volgens maandblad Quote heeft De Carvalho-Heineken een geschat vermogen van 7,2 miljard euro.

Een woordvoerder van de familie Heineken liet gistermiddag weten dat het niet tijdig melden van de aandelentransacties te maken had met een „systeemfout”. „Zodra die ontdekt is, is het hersteld. Vandaar dat in één keer al die meldingen kwamen.” Hoe het precies fout kon gaan, kan de woordvoerder nog niet zeggen. „Het is deze dagen lastig om mensen te pakken te krijgen vanwege vakanties en dergelijke. Sowieso is dit echt een vakantieonderwerpje. Als het niet zo rustig was geweest, was het nooit opgevallen.” Of de AFM genoegen neemt met die verklaring, is nog niet bekend.

Voor zover bekend is er geen direct voordeel voor De Carvalho-Heineken van het niet tijdig melden. Dat de aankopen eraan zaten te komen was namelijk al bekend: eind augustus kondigde de familie aan voor 100 miljoen euro aandelen te willen aanschaffen in de Heineken Holding. De familie wil haar invloed op de brouwerij verstevigen en die meer financiële ruimte geven om overnames te doen. De familie heeft via de houdstermaatschappij een kwart van de aandelen Heineken in handen.

Dat de aankopen al waren aangekondigd, „ontslaat de familie niet van de plicht de aandelentransacties vervolgens ook te melden”, zegt een AFM-woordvoerder. „De meldingsplicht ligt heel nadrukkelijk bij de bestuurder of de commissaris. Wij gaan mensen niet achter de broek zitten.”

    • Chris Hensen
    • Barbara Rijlaarsdam