Broadchurch, 50 jaar cassettebandjes, Nieuwjaarsshow

Detectives Ellie Miller (Olivia Colman) en Alec Hardy (David Tennant) in de Britse politieserie Broadchurch. Foto screenshot Youtube.com

Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen, ook voor de weekendtips. In het eerste tiplijstje van 2014 stelt nrc.nl je graag voor aan de zinderende moordserie Broadchurch, kun je het glas heffen in de Melkweg en nostalgisch terugkijken op 50 jaar cassettebandjes in Eindhoven.

KIJKEN // Broadchurch

vrijdag 3 januari, RTL 4, 22.30 - 23.30u
Het nieuwste paradepaardje van de Britse televisiezender ITV is Broadchurch, een whodunit over de moord op de elfjarige Danny Latimer. Het hele Verenigd Koninkrijk vrat zichzelf wekenlang voor de buis op: wie vermoordde Danny toch? Nrc.nl-redacteur Peter Zantingh schrijft vandaag in NRC Handelsblad dat Broadchurch het cliché niet schuwt: “Een moordonderzoek in een klein stadje, een stugge politieman die op zoek naar rustiger vaarwater bij toeval op de zaak van zijn leven stuit.” Maar Broadchurch onderscheidt zich volgens Zantingh “door het tempo regelmatig te vertragen en oog te hebben voor meer dan de schuldvraag”:

“Broadchurch verkiest de smaakvolle slowmotion en de fraaie beelden van een stadje aan het water boven achtervolgingen en geweld. De moord is gepleegd, het kwaad is geschied; dit is de nasleep van een drama dat een knusse gemeenschap verdoofd achterlaat en de verhoudingen tussen inwoners langzaam uit evenwicht trekt.”

Bekijk de trailer van Broadchurch:

RTL 4 begint vanavond met aflevering 1 en zendt zondag aflevering 1 en 2 uit. Op vrijdag 10 januari wordt aflevering 2 nog eens herhaald. Daarna volgt elke zondag een dubbele aflevering. ITV heeft inmiddels een tweede seizoen aangekondigd; de productie daarvan begint binnenkort.

GAAN // Nieuwjaarsshow in de Melkweg

vrijdag 3 januari, Melkweg Amsterdam, 21-00u, toegang gratis
Elk jaar organiseert de Melkweg in samenwerking met het platform voor Amsterdamse popmuziek GRAP de Nieuwjaarsshow. Vier het nieuwe jaar met een verse lading “Amsterdamse beloftes”: Adam & The Relevants, Girl Beard (van en met Case Mayfield), DIWA en The Silverfaces treden op. Ook wordt de Douwe Bob-documentaire Whatever Forever vertoond:

GAAN // 50 jaar cassettebandjes

t/m 5 januari, Philips Museum, Eindhoven
Ik weet het nog goed: op zondagmiddag zat ik naast de radio, te wachten op het moment dat de dj eindelijk een keer níet door de intro’s van mijn favoriete liedjes praatte, zodat ik mijn Grote Mixtape Project kon voltooien. Vast een herkenbaar beeld voor mijn mede-cassettefans. Die verwijs ik graag naar het Philips Museum voor de tentoonstelling ‘50 jaar Compact Cassette‘. Afgelopen jaar vierde het cassettebandje namelijk zijn vijftigste verjaardag. Daar schreef Frank Provoost in nrc.next over dat het een tweede jeugd lijkt te beleven. Niet alleen werd in navolging van Record Store Day, het jaarlijkse eerbetoon aan de grammofoonplaat, nu ook Cassette Store Day gevierd. Want:

“Garagebands, punkers, stonerrockers, metalheads en noisefanaten brengen weer volop tapes uit, het liefst in gelimiteerde oplages en met opvallend artwork.”

In het Philips Museum is er genoeg te doen: zo kun je luisteren naar verhalen van de ontwikkelaar, de dj, de popprofessor, de muzikant en de luisteraars voor wie de cassette een grote rol speelden in hun jeugd. Je kunt luisteren naar en kijken naar televisiespotjes uit de jaren ’60 getoond en een animatie van de mooiste Compact Cassette-reclameaffiches. Extra speciaal: “Voor één keer kunt u weer de opnames op uw favoriete bandje beluisteren en herinneringen ophalen.” Dus neem je favoriete cassettebandje mee.

GAAN // Da Vinci, The Genius

nog t/m 6 januari 2014, Post Rotterdam, Coolsingel, Rotterdam
Je hebt nog één weekend de tijd om naar het genie Leonardo da Vinci (1452-1519) te kijken, en wel in de reizende tentoonstelling ‘Da Vinci, The Genius‘. Al ruim 4 miljoen mensen in 45 steden bezochten dit “meest complete overzicht ooit”, aldus de website van de tentoonstelling. Nu is de tentoonstelling neergestreken in Rotterdam. Da Vinci (1452-1519) kennen we natuurlijk als uitvinder, kunstenaar, anatoom, beeldhouwer, ingenieur, muzikant, architect, filosoof en visionair. In de tentoonstelling zijn meer dan 200 werken en voorwerpen te zien, zoals Da Vinci die ruim 500 jaar geleden bedacht en ontwierp. Zo zijn er 70 machines op ware grootte, waaronder een vliegmachine, een duikuitrusting, een katapult, een tank en een fiets. En niet te vergeten: replica’s van Da Vinci’s kunstwerken, waaronder de Mona Lisa.

Bekijk alvast een impressie van de tentoonstelling:

KIJKEN // 24 uur met…

vrijdag 3 januari, Nederland 3, 20.25 - 21.25u
Het concept van de VPRO-interviewreeks 24 uur met… is volgens de omroep simpel:

“Eén ruimte. Eén gast. Eén interviewer. En met een beetje mazzel een goed gesprek.”

Opvolger van de gastheer van vorige seizoenen, Wilfried de Jong, is cabaretier Theo Maassen. In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen dat vanavond begint is muzikant, televisiepresentator, stand-upcomedian en labeleigenaar Ali B als eerste aan de beurt. Maar pas op, waarschuwt de omroep, voor het eerst kunnen er in 24 uur met… “rake klappen vallen”. Want de volgende onderwerpen komen aan bod:

“Wat is de functie van de voorhuid en waarom zou je deze laten wegsnijden? En waarom wil Ali B alles en iedereen te vriend houden? Wat bedoelt hij met ‘ik wil als de zon zijn!’?”

Bekijk hier een fragment van een eerdere aflevering met Theo Maassen zelf:

    • Judith Laanen