Amerikaanse regering in hoger beroep tegen uitspraak NSA

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van een rechter in december dat de praktijken van de NSA onwettig zijn.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van een rechter in december dat de praktijken van de NSA onwettig zijn. Foto ANP / EPA / Michael Reynolds

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat in hoger beroep tegen een beslissing van de federale rechtbank dat de verzameling van telefoongegevens door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA onwettig is. Dat meldt persbureau Reuters.

De rechter bekritiseerde de NSA in december en zei dat hij zich geen willekeuriger inbreuk op privacy kon voorstellen dan het NSA-programma. Volgens hem is het in strijd met het grondwettelijke verbod op ‘onredelijke doorzoekingen’. Hij noemde de praktijken “Orwelliaans”. De uitspraak was een steun in de rug voor activisten. Ook klokkenluider Edward Snowden reageerde erop, door te zeggen dat hij handelde uit de overtuiging dat het massasurveillanceprogramma van de NSA “niet bestand zou zijn tegen een constitutionele uitdaging.”

De beslissing van de rechter was een keerpunt, omdat vijftien Amerikaanse rechters de jaren daarvoor bij verschillende gelegenheden hebben bepaald dat de inlichtingendienst NSA het recht heeft gegevens over de telefoongesprekken van alle Amerikanen te verzamelen en op te slaan. Die rechters maakten echter allemaal deel uit van een speciale rechtbank, die achter gesloten deuren geheime vonnissen velt na alleen het ministerie van Justitie gehoord te hebben.

Twee tegenstrijdige beslissingen in openbare rechtszaken

De regering heeft het Hooggerechtshof gevraagd de beslissing van de rechter te heroverwegen. Die stap van Washington lag in de lijn der verwachting. In een andere, ook openbare zaak oordeelde een rechter in New York overigens dat het programma van de NSA wél grondwettelijk was. Door zijn omvang is het volgens de rechter een waardevol onderdeel van de strijd tegen terrorisme. Wel plaatste hij de kanttekening dat zo’n programma bij gebrek aan controle “burgerlijke vrijheden” in gevaar brengt. De Amerikaanse Burgerrechtenbeweging (ACLU), die die zaak aanspande, maakte deze week ook bekend in hoger beroep te gaan.