Als techno-optimist raad ik een ‘duurzaam’ fonds aan

Wat de beste investering in een duurzame economie is, hangt er van af hoe je naar de toekomst kijkt. Er is een grote groep mensen die er van overtuigd is dat we minder moeten produceren en minder moeten consumeren om de planeet houdbaar te maken. Als dat je overtuiging is, dan kun je het geld het beste vernietigen. In de open haard ermee, dan is het weg en kan het niet meer besteed worden. Want uiteindelijk leidt elke uitgegeven euro toch tot extra CO2 en andere milieubelastende uitstoot. Vernietig je erfenis en je voorkomt dat.

Ik hoor zelf niet tot die groep pessimisten. Ik ben een echte techno-optimist. Ik ben ervan overtuigd dat we in de huidige eeuw al naar een economie toe gaan met tegen de 100 procent recycling en tegen de 100 procent duurzame energie. Daar is nog een heleboel innovatie voor nodig, maar de ontwikkelingen gaan snel. Als je die ontwikkeling wil steunen, moet je investeren in een beleggingsfonds met als thema duurzame technologieën of iets hipper: ‘Cleantech’. Er zijn verschillende aanbieders die een dergelijk fonds op de markt brengen. Ze investeren in veelal nieuwe en jonge bedrijven die veelbelovende technologieën ontwikkelen en produceren. Daar hoef je niet noodzakelijkerwijs rijk van te worden. Dergelijke investeringen zijn zeer risicovol, en tegenover een paar winnaars staan veel bedrijven die het niet redden. Het rendement is tot nu toe niet beter dan de rest van de aandelenmarkt, maar je draagt wel bij aan de volgende technologische doorbraak. En dat is iets om heel optimistisch van te worden.

Heeft u ook een vraag? mail naar groen@nrc.nl of twitter @GroenNRC