Zo ziet New York het graag

Foto Reuters

Op de stoep van zijn huis in Brooklyn werd Bill de Blasio (rechts) op Nieuwjaarsdag even na middernacht ingezworen als 109de burgemeester van New York. Zijn vrouw Chirlane (tweede van rechts) houdt de Bijbel vast waarop de 52-jarige De Blasio de eed aflegt. Naast haar staan hun zoon Dante en dochter Chiara.

Tijdens de verkiezingen was zijn familie De Blasio’s geheime wapen. De afro-Amerikaanse Chirlane viel, voordat ze met Bill trouwde, op vrouwen. Zijn zoon Dante droeg bij aan zijn populariteit door op te treden in een verkiezingsfilmpje, waarin hij zijn huidskleur subtiel noemde: „Bill de Blasio zal een burgemeester voor alle New Yorkers zijn. Hoe ze er ook uitzien. Dat zou ik ook zeggen als hij mijn vader niet was.” Het gezin is de verpersoonlijking van het New York zoals veel inwoners het graag zien: tolerant, ruimdenkend, liberaal.

De Blasio stelde zich tijdens zijn campagne onverhuld progressief op: hij wil de belastingen voor de rijken verhogen om kinderopvang voor iedereen te bekostigen, het fouilleerbeleid hervormen en de inkomensongelijkheid in de stad tegengaan.

Gistermiddag werd zijn inauguratie groter gevierd op de trappen van het gemeentehuis. De Blasio werd daar nogmaals de eed afgenomen, ditmaal door voormalig president Bill Clinton.