Totale schade na jaarwisseling bedraagt naar schatting 9 miljoen

Feestgangers passeren het Leidseplein op nieuwjaarsochtend. Foto ANP/Evert Elzinga

De schade die rond de jaarwisseling is ontstaan door vuurwerk en vandalisme bedraagt in totaal naar schatting 9 miljoen euro, dat is één miljoen euro minder dan tijdens de vorige jaarwisseling. Dat blijkt uit gegevens van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars.

Deze schatting betreft alleen particuliere schade aan huizen, inboedel en auto’s. Schade van bedrijven, scholen en de overheid moeten hier nog bij worden opgeteld. De ingediende claims betreffen zowel relatief kleine schade als gevolg van ongelukjes in en om het huis als ook grote schade zoals zwaar beschadigde auto’s, daken of gevels, vaak als gevolg van zwaar vuurwerk.

‘Relschoppers harder aanpakken’

Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond pleit voor een harde aanpak van relschoppers via snelrechtprocedures, zo zegt hij in een verklaring:

“Bij het afsteken van vuurwerk kan er altijd iets misgaan en voor een ongelukje heb je een verzekering. Het plegen van vernielingen valt echter niet te tolereren. In overleg met justitie willen we waar mogelijk dit soort schade verhalen op de daders.”

Ook de Nationale Politie pleit ervoor dat ‘straattuig’ dat tijdens de jaarwisseling geweld gebruikt tegen hulpverleners harder wordt aangepakt, zo zei korpschef Gerard Bouman nog voor de jaarwisseling. Om relschoppers rond de jaarwisseling harder aan te pakken eist justitie op snelrechtzittingen straffen die driekwart zwaarder zijn dan normaal. Bij geweld tegen hulpverleners wordt de strafeis nog eens verdubbeld.

Rechters gingen vorige jaren meestal niet mee in de zwaardere strafeis en legden zoals gebruikelijk een boete of een taakstraf op. Dat mag volgens Bouman niet nog eens gebeuren:

“Het is noodzakelijk dat rechters meegaan met het maatschappelijk debat als het gaat om geweld tegen hulpverleners.”

    • Annemarie Coevert