Toestand oud-premier Ariel Sharon kritiek - vitale organen uitgevallen

Zeev Rotstein, directeur van het ziekenhuis waar Sharon in ligt, staat de pers te woord. Foto AP / Ariel Schalit

De toestand van de Israëlische oud-premier Ariel Sharon is kritiek en zijn leven is in gevaar. Dat heeft de directeur van het ziekenhuis waar Sharon wordt behandeld gezegd, schrijft persbureau AP.

Volgens de directeur zijn enkele vitale organen bij de oud-premier uitgevallen, maar hij wilde daar verder niet op ingaan. Wel liet hij weten dat de familie bij Sharon is. Gisteravond werd duidelijk dat de situatie van de oud-premier was verslechterd, al was er weinig duidelijkheid over de precieze situatie.

Een van de meest controversiële figuren van Israël

Sharon was premier van 2001 tot 2006 en een van de meest controversiële en bekendste figuren van Israël. Als politicus stond hij bekend als ‘de bulldozer’, een man die zijn critici minachtte, maar ook veel zaken voor elkaar kreeg. Begin 2006 kreeg hij een hersenbloeding, sindsdien ligt hij in coma in het ziekenhuis.

In april 2006 werd hij door het kabinet permanent onbekwaam verklaard, waarmee officieel een eind kwam aan zijn ambtstermijn als premier. Hij werd destijds opgevolgd door Ehud Olmert, die de verkiezingen van maart had gewonnen met de Kadima-partij die Sharon kort voor zijn hersenbloeding had opgericht.

De oud-premier vergaarde roem als een risico’s nemende en vaak ongehoorzame legerofficier. In de jaren zeventig ging hij de politiek in, als parlementslid van de rechtse Likud-partij. Hij was een van de ferventste voorstanders van de bouw van Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden, maar haalde - wat voor velen als een verrassing kwam - halverwege 2005 als premier alle joodse kolonisten terug uit Gaza.

    • Nando Kasteleijn