Terugkijken: De Superjoden van Ajax

Ajax-supporters tooien zich al sinds de jaren tachtig met de geuzennaam ‘Superjoden’. De Israëlische immigrant en documentairemaker Nirit Peled ging op zoek naar de harde kern van deze supporters, en onderzocht hun reden van het gebruik van symbolen.

Peled, die op haar twintigste van Tel Aviv naar Amsterdam verhuisde, kent de symbolen nog uit haar jeugd en worstelt met de manier waarop de supporters deze gebruiken. Bij de eerste confrontatie van de zelfgenoemde ‘Superjoden’ dacht ze: ‘gaat dit over mij?’

Zo werd deze documentaire, die vanavond werd uitgezonden in Het Uur van de Wolf en nu online staat, zowel een portret van een supportersgroep als haar eigen zoektocht naar haar joodse identiteit. De film is opgebouwd uit interviews, aangevuld met beelden die in en om het Ajax-stadion zijn gemaakt, en beelden van een bezoek van Ajax-supporters aan Israël.

    • Annemarie Coevert