Terroristen treffen in Kenia toeristencentrum

Bij een aanslag in een belangrijk toeristencentrum ten zuiden van de Keniaanse kustplaats Mombasa zijn vanochtend vroeg zeker tien mensen gewond geraakt. Ze waren Nieuwjaar aan het vieren in een nachtclub toen een handgranaat naar binnen werd geworpen.

Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend gemaakt. De aanslag vond plaats in het stadje Diana, zo’n 25 kilometer ten zuiden van de havenstad Mombasa. Ook veel buitenlandse toeristen houden er vakantie.

Niemand heeft de aanslag nog opgeëist, maar vermoed wordt dat de Somalische terreurgroep Al-Shabaab erachter zit. Aanhangers van Al-Shabaab hebben de afgelopen jaren regelmatig soortgelijke aanslagen gepleegd in Kenia, als vergelding voor de Keniaanse inzet van militairen in Somalië in de strijd tegen Al-Shabaab.

Mede door het Keniaanse optreden is de terreurgroep sinds 2011 in het defensief gedrongen en uit grote delen van Somalië verdreven. Maar haar rol is niet uitgespeeld. Al-Shabaab was afgelopen september vermoedelijk ook de opdrachtgever voor de spectaculaire aanval op het luxueuze winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Daarbij vielen naar schatting zeventig doden.

Volgens ooggetuigen vond de aanslag op het restaurant in Diana rond half vier ’s nachts plaats. Het zat nog vol met feestgangers. Een politieman zei dat drie mannen van de overkant van de straat kwamen aanlopen en handgranaten naar binnen wierpen. Anderen spreken over twee mannen op een bromfiets. „Het kan niet anders dan een terreuraanslag zijn”, zei de politieman. „Een handgranaat is geen maiskolf waarmee elke dorpsjongen naar believen kan gaan rondgooien.” (AP, Reuters)