Aangifte Graus tegen Jeroen Pauw

PVV-Kamerlid Dion Graus heeft dinsdag aangifte gedaan tegen presentator Jeroen Pauw. Aanleiding is een uitzending van het tv-programma 5 jaar later. Daarin werd PVV-Kamerlid Fleur Agema geconfronteerd met wangedrag van fractiegenoten, onder wie Graus. Van hem verscheen een foto op de achtergrond met de tekst ‘openlijke geweldpleging tegen meerdere vrouwen’. Graus zegt nooit veroordeeld te zijn voor de „vermeende mishandeling” van zijn ex-vrouw. „Nu gaat het om meerdere vrouwen, terwijl ik nooit één vrouw heb aangeraakt”, aldus Graus tegen Radio 1.

Bij het aantreden van Graus als Kamerlid bleek dat hij een geschiedenis had van ruzies, rechtszaken, onbetaalde rekeningen en beschuldigingen van mishandeling. De zwaarste beschuldigingen kon Graus pareren omdat ze waren geseponeerd. De aangiften kwamen van zijn ex en van een Belgische vriendin.

Tv-programma Brandpunt onthulde in 2011 dat justitie had erkend dat Graus in 2003 vervolgd had moeten worden voor bedreiging en mishandeling van zijn ex, waarvoor bewijs was. Het seponeren was een „verkeerde beslissing”, staat in een ambtsbericht uit 2007. Graus kneep in de woning van zijn vader de keel van zijn ex dicht en bedreigde haar. Vader Graus gaf dat toe bij de politie.