Stroeve start voor Kerry tijdens bezoek aan Israël

John Kerry en Mahmoud Abbas tijdens hun vorige ontmoeting op de Westelijke Jordaanoever.
John Kerry en Mahmoud Abbas tijdens hun vorige ontmoeting op de Westelijke Jordaanoever. Foto Reuters / Mohammed Torokman

Het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aan Israël kende vanavond een stroeve start. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu hield een tirade tegenover de Palestijnse president Mahmoud Abbas, terwijl Kerry die twee bij elkaar poogt te brengen.

De Amerikaanse minister doet Israël en de Palestijnse gebieden aan in deze moeizame fase van het vredesoverleg. Kerry probeert Netanyahu en Abbas beiden zover te krijgen belangrijke, omstreden concessies te doen. Hij dineerde vanavond met de Israëlische premier en heeft morgen een afspraak met de Palestijnse president.

Joviale start van ontmoeting

Netanyahu begroette Kerry, die in zijn nog prille ministerschap nu al voor de tiende maal naar Israël is gereisd, joviaal en grapte dat het lang geleden was dat ze elkaar hadden gezien. Hierop veranderde de premier van toon en richtte hij zich op Abbas.

Netanyahu deed in harde woorden zijn beklag over de heldenontvangst die Abbas de dinsdag door Israël vrijgelaten Palestijnse gevangenen had gegeven. De vrijlating was een Israëlisch gebaar van goede wil, afgelopen zomer overeengekomen om de vastgelopen vredesbesprekingen weer vlot te trekken. Dat de Palestijnse president de gedetineerden in het holst van de nacht nog uitnodigde voor een audiëntie zaait twijfel over diens toewijding aan het vredesproces, klaagde Netanyahu.

Israël staat bouw nieuwe kolonistenwoningen Palestina toe

Abbas wijst erop dat hij de misdaden van de vrijgelaten gevangenen, van wie er verscheidene betrokken waren bij aanslagen, niet vergoelijkt. Volgens Netanyahu geloven echter steeds minder Israëliërs dat het de Palestijnen menens is met de vredesonderhandelingen. De Israëlische regering heeft de afgelopen maanden meermaals toestemming gegeven voor de bouw van nieuwe kolonistenwoningen in Palestijns gebied om het verzet van haviken tegen de vrijlating van Palestijnse gevangenen te sussen.

Dat Netanyahu de hakken in het zand zet werd vanavond nog eens onderstreept door een aantal vooraanstaande partijgenoten van de premier. Minister van Binnenlandse Zaken Gideon Saar en zes andere Likud-kopstukken bouwden symbolisch verder aan een nederzetting in de Jordaanvallei.

Zo wilden ze naar eigen zeggen duidelijk maken dat Kerry zich vergist als hij denkt Israël te kunnen overhalen land op te geven. De boodschap leek evenzeer gericht aan de eigen voorman, omdat werd benadrukt dat zijn achterban geen concessies zal slikken. (AP/Novum)