Opinie

Stéphanie Versteeg Fruit

Toen ik nog een klein meisje was schilde mijn moeder elke dag na het avondeten een mandje appels aan de keukentafel. Na de piepers, groente en het lapje vlees was er bij mij en mijn jongere broertje en zusje nog precies plek voor deze fruitige afsluiter. De perfecte partjes verdwenen zonder protest in onze gulzige mondjes, en observeren hoe mijn moeder soepel het vruchtvlees spleet was een vast onderdeel van ons avondritueel.

Van die traditie bleef weinig over toen ik uit huis trok en mijn studentenlening liever aan de barman dan aan de fruitboer gaf. Ook na het studeren bleek het lastig om consequent de fruitschaal te vullen. Sinds enkele jaren beperkt mijn fruitconsumptie zich tot een sporadisch glaasje jus bij het ontbijt en enkele subtiele kneepjes citroensap over een gebakken visje.

Het is gewoon niet aan mij besteed. Het moment waarop het partje van een sinaasappel tussen je kiezen uit elkaar spat geeft me de rillingen. En ik vind het vreselijk wanneer ik een dorstige hap uit een glimmende frisse appel wil nemen, en dat deze van binnen muf en melig blijkt te zijn. Dan zet ik mijn tanden veel liever in een warme kermende sperzieboon of in een fris schijfje komkommer.

Maar in het kader van de goede voornemens heb ik besloten om dan maar wat vaker een stuk fruit door mijn warme maaltijd te gooien. Schijfjes mango bij de couscous, een appel in de soep en aardbeien door de risotto bijvoorbeeld. Deze week staat bij mij een fruitige viscurry op het menu. Met een handjevol lychees en een paar drupjes limoensap een stap in de goede richting.

Haal de uiteinden van de sperziebonen en halveer ze. Kook ze vijf minuten in een laagje water en zet apart.

Snijd de ui in partjes en roerbak in een scheutje olie en de currypasta.

Voeg de sperziebonen en naar smaak kokosmelk toe: hoe meer kokosmelk, hoe milder. Voor een soeperige curry kun je ook een kopje warm water toevoegen.

Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag. Laat vijf minuutjes zachtjes doorkoken.

Pel intussen de lychees en verwijder de pit. Snijd de vis in reepjes. Schep de lychees door de curry en leg de vis er op. Dek de pan af, laat nog vijf minuten pruttelen.

Keer de vis halverwege om.

Bereid de rijst volgens de verpakking en verdeel over twee kommetjes.

Roer het sap van de limoen door de curry en serveer apart van de rijst.