Rusland en China helpen met opruimen chemische wapens Syrië

Deense mariniers aan boord van een oorlogsschip dat op het punt staat te vertrekken in de richting van Syrië om chemische wapens het land uit te vervoeren. Foto AFP

De Deense en Noorse vrachtschepen die de chemische wapens uit Syrië moeten ophalen krijgen bescherming van een Russische en een Chinese oorlogsbodem. Dat heeft een woordvoerder vanavond gezegd van de transportoperatie die de chemische wapens het land uit moet krijgen.

De beide marineschepen scharen zich niet onder Deens-Noors bevel, maar werken wel nauw met de Scandinavische transportmissie samen. Twee Scandinavische vrachtvaarders liggen in het Cypriotische Limassol klaar om vandaag nog naar Syrië te varen. Op een wenk van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) meren zij vervolgens aan in de Syrische havenstad Latakia, waar meer dan duizend ton aan chemisch wapentuig ligt te wachten om naar Italië afgevoerd te worden.

Rusland en China vormen extra bescherming naast Scandinavië

Het vrachtkonvooi geniet al de bescherming van twee Scandinavische oorlogsbodems. Rusland en China gaan dat escorte volgens missiewoordvoerder majoor Eystein Kvarving versterken. Rusland stuurt de kernkruiser Peter de Grote en China het fregat Yan Cheng, aldus het Cypriotische ministerie van defensie.

De (OPCW) streefde ernaar de chemische wapens van de Syrische president Bashar Assad nog voor de jaarwisseling op te halen. De operatie heeft echter wat vertraging opgelopen. (AP/Novum)