Riccardo Chailly komt met het Wiener Philharmoniker

Vooruitblikken op een nieuw muziekjaar is als proosten met halfvol glas. De programmering van na de zomer wordt immers pas later onthuld. Om over de schaduw van 2013 niet te spreken: dat schuimige kroonjaar waarin het Concertgebouw én Concertgebouworkest jubileerden.

In vergelijking is 2014 dan maar een doodgewoon jaar. Maar ‘gewoon’ in Nederland, is nog steeds (ja, echt) bijzonder, ook internationaal bezien. Het aanbod in onze grote zalen is wat kleiner geworden, de kleinere zalen mijden risico. Maar er is van alles om je op te verheugen. Het vervolg van Iván Fischers Beethoven-cyclus bij het Concertgebouworkest en de komst van Chailly met het Wiener Philharmoniker bijvoorbeeld. En dat is alleen nog maar een greep uit de agenda van volgende week.

Mariss Jansons ‘doet’ een Bruckner Festival. Ton Koopman wordt 70. Frans Brüggen gaat weer toeren met zijn Orkest van de Achttiende Eeuw. De Bachvereniging lanceert het platform All of Bach, waar het op termijn alle Bach digitaal gaat ontsluiten. En in de zomer opent het Muziekpaleis Utrecht. Al vervult dat óók met zorg; er staan al zo vaak zo veel zalen leeg.

De Nederlandse Opera meldt dat 2014 als jaar van R. Strauss (150ste geboortejaar), Rameau (250ste sterfjaar), Gluck (300ste geboortejaar) en Meyerbeer (150ste sterfjaar) op een Arabella (Strauss) na, ongemerkt voorbijgaat. Maar de opera denkt in seizoenen, niet in jaren. De hoogtepunten van 2014 zijn de toetjes van het Wagner-/Verdi-jaar 2013.

Deze maand gaat nog twee keer een cyclische uitvoering van Wagners Ring des Nibelungen onder Haenchen in de historische regie van Pierre Audi. In juni volgt Verdi’s Falstaff door het Concertgebouworkest onder Daniele Gatti. Gelijktijdig gaat de nieuwe opera Laika in première – een samenwerkingsverband dat in de strijd tegen muzikale canonverkalking smaakt naar meer. (Hopelijk) vlammend gespeelde traditie naast intrigerende vernieuwing; dat is prognose en nieuwjaarswens ineen.

Mischa Spel

    • Mischa Spel