Explosie kluis doodt ambassadeur

Nadat hij de oude brandkast had verhuisd van het voormalige ambassadekantoor in Praag naar zijn ambtswoning, besloot de Palestijnse ambassadeur, Jamal al-Jamal, hem te openen. Er volgde een heftige explosie. De ambassadeur (56) overleed aan zijn verwondingen. De politie denkt aan een ongeluk. De explosieven waren vermoedelijk deel van een beveiligingssysteem. Sommige kluizen bevatten springstoffen met de bedoeling geheime documenten te vernietigen als er met het slot geknoeid wordt. „De kluis lag verwaarloosd in de oude ambassade. Niemand heeft hem in de laatste 20 tot 25 jaar aangeraakt”, zei de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken.

Hij stuurt nu een delegatie naar Praag om te helpen bij het onderzoek naar de explosie. Hoewel de toedracht nog niet duidelijk is, verklaarde de minister alvast dat de ambassadeur is gestorven als een martelaar.

Het communistische Tsjecho-slowakije onderhield goede betrekkingen met de Palestijnen. Nu steunt Tsjechië vooral Israël. Tsjechië was in november 2012 het enige Europese land dat in de Verenigde Naties tegen een Palestijnse staat stemde. De Israëlische premier Netanyahu noemde Tsjechië eerder „Israëls beste vriend in Europa”. (AP, BBC)