Pinkpop doet dankzij Arcade Fire weer mee

Weinig urgent. Dat was Pinkpop al jaren. Niet de plek waar je als popliefhebber nog moest zijn voor de nieuwste acts. Eerder een onevenwichtig festival met middelmatige bands en slechts enkele routineuze topacts, waarvoor veel geld was betaald. Zo kwam de hoofdact van Pinkpop 2011, Coldplay, voor 1,3 miljoen euro.Is Pinkpop ten onterechte afgeschreven? Voor zijn komende 45 ste editie zet het openluchtfestival in Landgraaf (7, 8 en 9 juni) alle zeilen bij. Afwijkend van zijn traditie heeft Buro Pinkpop, in navolging van andere muziekfestivals, al voor de jaarlijkse persconferentie in maart wat namen onthuld. En die zijn niet mis. Zo is de band Arcade Fire, de meest gewilde festivalact van dit moment en headliner van het Britse festival Glastonbury, binnengehaald. Overigens slechts als ‘subheadliner’; rockband Metallica sluit het festival af met een verzoekjesset, maar het geeft vernieuwende festivals als Best Kept Secret en Lowlands het nakijken. Ook de komst van de Belgische hitsensatie Stromae, die in zijn aanstekelijke dansnummers schrijnende observaties verwerkt, is groots. Hem gaan we deze zomer op veel festivals zien.

Maar misgegrepen wordt er ook. Een gewilde festivalband als Pearl Jam koos voor concerten in de Ziggo Dome (16 en 17 juni). Op dat podium wisselt de internationale poptop elkaar de komende maanden af: Beyoncé (18 en 19 maart), Justin Timberlake (28 april), Robbie Williams (4 en 5 mei), Miley Cyrus (2 mei), Avicii (22 en 23 februari) en Drake (5 maart). Uitkijken is het ook naar The Kyteman Sessions. Kyteman en zijn orkest gaan vanaf april voor een vrije val in volledig geïmproviseerde concerten. Op de grootste sensatie van het afgelopen jazzjaar is het gelukkig niet lang wachten. Trompettist Ibrahim Maalouf komt naar de NSJ club (28 januari). Verder zijn dit muziekjaar pianist Chick Corea, gitarist Pat Metheny en de blazers Ravi Coltrane en Terence Blanchard als grote smaakmakers van de jazz aangekondigd.

    • Amanda Kuyper