Oorlogsveteraan mag nu wiet roken tegen de stress

Eerste Amerikaanse staat waar handel in softdrugs legaal is.

Een lange rij bij een winkel in Colorado waar wiet wordt verkocht.
Een lange rij bij een winkel in Colorado waar wiet wordt verkocht. Foto AP

De Amerikaanse oorlogsveteraan Sean Azzariti gebruikt al lange tijd marihuana. De inwoner van Denver (Colorado) zegt dat hij de softdrug nodig heeft om zijn posttraumatische stress onder controle te houden. Gisteren haalde hij de media omdat hij de eerste Amerikaan was die onbevreesd cannabis kocht zonder juridische gevolgen.

Colorado is de eerste Amerikaanse staat waar de handel in softdrugs volledig gelegaliseerd is. De bevolking stemde hiermee in bij een referendum in 2012. Na een jaar waarin het bezit van een beperkte hoeveelheid wiet werd toegestaan, volgde gisteren de opening van verkooppunten.

De staat in de Rocky Mountains heeft zelfs liberale drugslanden als Nederland gepasseerd. Spacecake en joints hebben er sinds 1 januari dezelfde status als bier en sterke drank. Iedereen boven de 21 jaar kan ze aanschaffen. „De drooglegging is voorbij”, juichten flyers op oud en nieuwfeesten in de hoofdstad Denver. „Vier cannabis-vrijheid in stijl.”

Ook in andere staten is de beweging voor legalisering bezig met een opmars. Zo kent Californië al jaren een uitzondering op het landelijke drugsverbod. Patiënten kunnen er „medische marihuana” kopen. In de praktijk fungeert deze regeling als een nauwelijks gecontroleerd gedoogbeleid. Vrijwel iedereen die beweert dat hij hoofdpijn heeft, kan zonder serieuze controle een vergunning krijgen en drugs aanschaffen.

Na een eigen referendum is ook de staat Washington op weg naar volledige legalisering, mogelijk al dit voorjaar. In Alaska, Oregon, Michigan en zeker tien andere staten krijgen de kiezers of volksvertegenwoordigers op korte termijn de keuze om cannabis uit de verbodssfeer te halen.

De actie op het lokale bestuursniveau in de staten sluit aan op het federale regeringsbeleid uit Washington. Onder president Obama is het soft-drugsfront in de war on drugs al opgegeven. De afgelopen zomer werd informeel een einde gemaakt aan de verplichte minimumstraffen voor het gebruik van en de handel in cannabis. De jacht op softdrugs is „niet langer een prioriteit”, liet Justitie weten.

Gisteren leverde de doorbraak feestelijke beelden uit Denver op. Maar niet voor het eerst waarschuwden experts en politici tegen de „roekeloze haast” waarmee legalisering wordt omarmd: een formulering van het Democratische Congreslid Patrick Kennedy, de zoon van Bobby Kennedy en neef van president John F. Kennedy. Als ex-verslaafde aan pijnstillers richtte hij de organisatie SAM op: ‘Slimme alternatieven voor marihuana’. Hij vreest voor wijdverbreide verslaving en aanverwante problemen als iedereen vrijuit wiet kan kopen. „We kunnen een heleboel misbruik voorkomen”, zei Patrick Kennedy, „als we tenminste nu handelen”.

Vooral onder tieners zijn softdrugs een probleem in Denver. Cannabis-gebruik is de belangrijkste oorzaak voor schooluitval. Christian Thurstone, hoofd van een drugkliniek in Denver, heeft onlangs zijn staf moeten verdubbelen om de vraag naar behandeling onder tieners aan te kunnen. Hij bepleit een nationaal behandelplan voor verslaafde leerlingen. „Zodat ze niet van school hoeven.” Ook Ben Cort van het Center for Dependency, Addiction & Rehabilitation aan de University of Colorado heeft geen goed woord over voor de legalisering. „Olie op het vuur”, zei hij in de media.

Maar het Marijuana Policy Project vierde het nieuws gisteren als een essentiële eerste stap. Deze landelijke lobbygroep stuurt overal campagnes aan voor legalisering, met hulp van beroemdheden als de filmactrice Susan Sarandon. De pro-cannabis-groep adverteert zelfverzekerd met de slogan ‘Wij wijzigen wetten’. Een woordvoerder wuifde de zorgen weg: „Volwassenen kopen al jaren marihuana in dit land. Het enige verschil is dat ze het nu bij legitieme bedrijven in Colorado kunnen kopen, in plaats van op de zwarte markt.”

Veteraan Sean Azzariti twitterde opgetogen nadat hij gisterochtend rookwaar en een wiet-truffel had aangeschaft. „Ik had het geluk de eerste recreatieve cannabiskoper in de wereld te zijn. We hebben het voor elkaar gekregen!”