Ook in 2D historisch onjuist

Zien Film

Nova Zembla

RTL 4, 20.30-22.40u.

In 1596 voer de Nederlandse zeevaarder Willem Barentsz voor de derde keer langs Nova Zembla, bij twee eerdere expedities strandde hij op pakijs. Doel was het vinden van een handelsroute naar het Verre Oosten, maar hij kwam opnieuw vast te zitten in het ijs. Van drijfhout en de wrakstukken van zijn schip maakten Barentsz en zijn bemanning een overwinteringsplek die het Behouden Huys werd gedoopt. In de lente bouwden de 17 overlevenden een sloep. Over hun ontberingen tijdens de terugtocht schreef Gerrit de Veer een reisverslag, dat (losjes) diende als basis voor Oerlemans grootscheepse verfilming van het verhaal van Barentsz en zijn bemanning. Robert de Hoog speelt De Veer, Derek de Lint is Barentsz en model Doutzen Kroes heeft een rol als de domineesdochter op wie De Veer verliefd is. Oerlemans nam de film in 3D op, waarbij critici vooral gniffelden om de scène waarin Kroes op een schommel recht op de toeschouwer af lijkt te komen, haar ingesnoerde boezem prominent in beeld. Het 3D-effect valt weg bij de tv-première van de film die door geschiedkundigen flink werd aangepakt om zijn historische onjuistheden. (Reinout Oerlemans, 2011).

André Waardenburg