Potloden slijpen voor 35 dollar per stuk

Gaat David Rees 2014 weer potloden slijpen? De Amerikaanse cartoonist begon naar eigen zeggen drie jaar geleden potloden te slijpen voor de kost maar gaf er in september de brui aan. „Geen nieuwe orders tot 2014”, staat op zijn website, artisanalpencilsharpening.com.

Volgens Rees hebben klanten meer dan 1.800 keer van zijn diensten gebruik gemaakt, eerst voor 15 dollar, later voor 35 dollar per potlood. Ook schreef hij een gezaghebbend boek en gaf lezingen over zijn ambacht.

Talrijke online media hebben serieuze reportages gemaakt over Rees. Daaronder is ook een bekroonde korte film van regisseur Kenneth Price die te vinden is op de videosite Vimeo. Hé, wat is dat: written by David Rees?

Het kan best zijn dat Rees echt voor geld potloden heeft geslepen maar het is ook een komische act. Dat zie je aan de registratie van een van zijn spreekbeurten op YouTube, waar hij een typetje neerzet met een overbodige horlogemakersbril op z’n voorhoofd. Het is een erg grappige voorstelling, dat zeker.

Dit najaar heeft Rees voor technologieblad Wired de tekenfilmserie Codefellas gemaakt, een mooie satire waarin twee NSA-medewerkers telefonisch langs elkaar heen praten. Meer dáárvan graag, Rees. Die potloden, dat weten we nou wel.

    • Herbert Blankesteijn