OM: EU-verbod zwaar vuurwerk

Tijdens Oud en Nieuw zijn 8.400 incidenten gemeld, met geweld en brandstichting. Er is geen Kamermeerderheid voor een verbod op vuurwerk. Het OM vraagt actie van Europa.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie wil een Europees verbod op zwaar knalvuurwerk. Volgens het OM zitten er ‘weeffouten’ in de Europese richtlijnen voor vuurwerk.

Dit staat in een brief die de top van het OM in oktober 2011 heeft verstuurd aan het ministerie van Veiligheid en Justitie. De brief is met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur in handen gekomen van tv-programma Brandpunt Reporter.

Het OM bepleit het Europese verbod nog steeds. Een woordvoerder: „Volgens de Europese Pyrorichtlijn mag zwaar knalvuurwerk alleen worden afgenomen door professionele afnemers. Maar in Nederland weten vooral particulieren dit vuurwerk illegaal te verkrijgen. Een Europees verbod op dit vuurwerk zou daarom goed zijn.”

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil geen verbod op particulier vuurwerk. „Met een verbod zijn de problemen rond de jaarwisseling niet opgelost, die hebben veel meer te maken met geweld, alcohol- en drugsgebruik”, zegt Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA). „Bovendien gebeuren de grootste ongelukken met vuurwerk dat helemaal niet in Nederland aanwezig mag zijn en dus al is verboden.”

Uit de inventarisatie van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat er rond de jaarwisseling 8.400 incidenten gemeld zijn, waarvan de meeste te maken hadden met vuurwerk of brandstichting. Er werden 800 mensen aangehouden. Meer dan honderd keer werd geweld gebruikt tegen de politie en de brandweer gehinderd in zijn werk. Vooral daarover wond minister Opstelten zich op. „Je blijft met je poten van de politiemensen en hulpverleners af”, zei hij gisteren.

Vorig jaar vroeg de Partij voor de Dieren om een verbod, maar alleen GroenLinks en de SGP zijn daar voorstander van. Uit een peiling van actualiteitenrubriek EenVandaag blijkt dat 64 procent van de Nederlanders wel voelt voor een verbod.

Marcouch zou liever meer handhaving zien rond zaken die al verboden zijn, zoals het afsteken van gevaarlijk, illegaal vuurwerk en geweld tegen hulpverleners.

Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) is wel voor een verbod. „Het geeft ontzettend veel overlast, het is zeer belastend voor het milieu en het is verspilling van 70 miljoen euro.” Een algeheel verbod zou een einde maken aan de onduidelijkheid over wat legaal is en wat illegaal: „Helemaal uitbannen is duidelijker.”