Niet roken, Fries praten en lichten aan

Wat gaat er allemaal veranderen in 2014? Het haringseizoen start een week later, Koningsdag vieren we een dag eerder en een brief versturen is duurder. Alle wijzigingen en vernieuwingen op een rij.

Kentekenbewijs

Het papieren kentekenbewijs verdwijnt. Iedereen die een auto op naam stelt krijgt voortaan een bewijs op creditcardformaat. De bestaande papieren bewijzen blijven tot dat moment geldig.

Keuringsleeftijd

De keuringsleeftijd voor oudere automobilisten gaat omhoog van 70 naar 75 jaar.

Alcohol

Drank en sigaretten mogen alleen nog verkocht worden aan mensen van boven de achttien jaar. Wie jonger is mag ook geen alcohol bij zich hebben op straat.

Reclame op sociale media

Bedrijven die betalen voor berichten op sociale media, moeten dat voortaan melden. Ook mogen bedrijven op hun webforum niet meer zomaar de negatieve reacties verwijderen. Dat is opgenomen in de Nederlandse Reclame Code.

Brief versturen

Wie een brief op de bus doet via PostNL zal voortaan 64 cent moeten betalen. Dat is vier cent duurder dan vorig jaar.

Haring

Het ‘haringseizoen’ start op 12 juni, een week later dan gebruikelijk. De Nederlandse Haringgroothandelsvereniging wil hiermee voorkomen dat, net als in 2013, het seizoen op het laatste moment moet worden uitgesteld omdat de haring niet vet genoeg is.

Darmkanker

Het bevolkingsonderzoek darmkanker begint. Mensen tussen 55 en 75 jaar krijgen hiervoor een uitnodiging thuis gestuurd. Niet iedereen komt meteen aan de beurt: in 2014 worden alleen de mensen uitgenodigd die zijn geboren in 1938, 1939, 1947, 1949 en 1951. Zij krijgen een buisje toegestuurd dat ze met hun ontlasting moeten vullen en terugsturen.

Koningsdag

Koningsdag wordt gevierd op zaterdag 26 april. Normaal gesproken zou dat 27 april zijn, de verjaardag van Willem-Alexander, maar omdat die dag op een zondag valt is de viering een dag eerder. De koning gaat naar de gemeenten Amstelveen en De Rijp.

Brandveilige stal

Veestallen moeten brandveiliger worden. Er gaan jaarlijks gemiddeld 284 runderen, 4.745 varkens en 142.000 vogels dood door branden bij veebedrijven. Nieuwe stallen moeten daarom aan aanvullende eisen voldoen, zodat er minder snel brand ontstaat.

Windows XP

Het besturingssysteem Windows XP wordt door fabrikant Microsoft vanaf april niet meer ondersteund. Dat betekent dat eventuele veiligheidslekken niet gedicht worden. Het is dus onveilig om XP nog langer te gebruiken. Het systeem draait naar schatting nog op een kwart van alle pc’s wereldwijd.

Kabeltelevisie

De programmaraden bestaan niet meer. Deze raden gaven aan de kabelbedrijven advies over de samenstelling van het aanbod van analoge tv-kanalen op de kabel.

Post op maandag

PostNL hoeft op maandag geen post meer te bezorgen. Van dinsdag tot en met zaterdag moet dat nog wel. Rouwkaarten en medische post moeten wel zes dagen per week bezorgd worden.

Maximale rijbewijsprijs

Een nieuw rijbewijs mag niet meer dan 38,48 euro kosten. Tot nu toe mochten gemeenten zelf bepalen wat een rijbewijs kost, wat tot gevolg had dat er grote prijsverschillen waren.

Gedragsverklaring

Vrijwilligers die werken met kinderen, kunnen een gratis verklaring omtrent het verdrag krijgen. Voorheen kostte zo’n verklaring 30 euro. Gevolg daarvan was, dat niet iedereen met een verklaring werkte.

Kilometerteller

Het terugdraaien van de kilometerteller van een auto is verboden. Dit wordt vaak gedaan om de auto bij verkoop meer waarde te geven. Ook zullen autobedrijven voortaan bij alle reparaties van meer dan 150 euro de kilometerstand invoeren in een databank van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. De overheid wordt dus verantwoordelijk voor het bijhouden van de standen.

Stadsverwarming

Met de invoering van de Warmtewet zijn afnemers van blok- en stadsverwarming beter beschermd. Zij zijn gebonden aan één energieleverancier, die zich voortaan aan maximumprijzen moet houden.

Doktersrecept

Artsen mogen medicijnrecepten alleen nog elektronisch uitschrijven. Zo is eerder duidelijk of een medicijn niet goed samengaat met andere geneesmiddelen die een patiënt gebruikt.

Friese taal

In Friesland mag iedereen de Friese taal gebruiken in de rechtbank of in contact met bestuursorganen.

Munten

Op 23 januari worden de eerste munten in omloop gebracht met de beeltenis van koning Willem-Alexander.

Niet meer roken in café

Vanaf 1 juli is het in geen enkel café meer toegestaan te roken, dus ook niet in kleine cafés zonder personeel.

Vestje in Duitsland

Vanaf 1 juli moeten automobilisten in Duitsland een reflecterend hesje in de auto hebben, voor gebruik bij pech.

Licht in Zwitserland

Wie met de auto door Zwitserland rijdt, moet ook overdag verlichting voeren.

    • Arlen Poort