Musharraf onwel op weg naar derde zitting verraadproces

Pervez Musharraf verlaat in konvooi zijn woning, maar wordt even later, voordat de rechtbank bereikt wordt, met gezondheidsklachten te worden afgevoerd. Reuters / Stringer

De vroegere Pakistaanse president Pervez Musharraf is vandaag op weg naar de rechtbank onwel geworden en met hartklachten opgenomen in een militair ziekenhuis. Dat heeft een hoge politiefunctionaris verklaard voor de rechtbank, waar de oud-generaal moest verschijnen op een zitting in het proces waarin hij wordt beschuldigd van hoogverraad. De zitting is verplaatst naar maandag, lieten de rechters weten.

Musharraf werd opgenomen in het Instituut voor Cardiologie van de strijdkrachten, zei plaatsvervangend inspecteur van politie Jan Mohammed.

Het is de derde zitting in het verraadproces waarbij Musharraf verstek laat gaan. De vorige twee zittingen liet Musharraf schieten omdat er explosieven op de route van zijn huis naar de rechtbank waren gevonden.

Moord op Bhutto

Musharraf kwam in 1999 door een staatsgreep aan de macht, maar werd in 2008 gedwongen tot aftreden. Hij vertrok vervolgens naar het buitenland. In maart 2011 vaardigde een Pakistaanse rechter een arrestatiebevel uit tegen Musharraf in verband met de moord op voormalig premier Benazir Bhutto in 2007.

Afgelopen maart keerde hij terug. Hij hoopte te kunnen deelnemen aan de verkiezingen, maar kreeg in plaats daarvan een aantal rechtszaken aan zijn broek. Onder hoge Pakistaanse militairen zou wrevel bestaan over het feit dat een van hen zich voor de rechter moet verantwoorden.