Mummies, Matisse en Expeditie Zijderoute

Henri Matisse, ‘Blue Nude’, 1952 Foto Robert Bayer

Het leek wel of er afgelopen jaar in Nederland iedere maand een vernieuwd museum heropende: het Rijksmuseum, het Fries Museum, het Noordbrabants Museum, het Stedelijk Museum Den Bosch en Museum de Fundatie, allemaal werden ze opgepoetst en uitgebreid. Ook in 2014 zullen er weer diverse verbouwingen worden afgerond. De Rotterdamse Kunsthal renoveerde het pand van Rem Koolhaas, zodat het publiek vanaf 1 februari via een nieuwe ingang naar binnen kan. Landhuis Oud-Amelisweerd, bij Utrecht, zal vanaf eind maart onderdak gaan bieden aan de Armando-collectie, die in 2007 dakloos werd na een brand in de Amersfoortse Elleboogkerk. En het Haagse Mauritshuis is vanaf 27 juni dubbel zo groot, dankzij een ondergrondse verbinding naar het naastliggende pand Plein 26.

Het is een even jaar, dus er is in 2014 geen Biënnale van Venetië. Maar er kan de komende maanden genoeg gereisd worden, onder meer naar St. Petersburg, waar op 28 juni de rondreizende biënnale Manifesta neerstrijkt. Verder zijn er interessante biënnales in Berlijn (29 mei), Liverpool ( 5 juli) en São Paulo (2 september). De grote Matisse-expositie in Tate Modern (vanaf 17 april), over de late cut-outs van de schilder, is zeker een stedentrip naar Londen waard. Dat geldt ook voor de renaissanceschilder Veronese in de National Gallery (vanaf 19 maart), waar vijftig werken van de Italiaanse meester bijeen worden gebracht. En voor de thuisblijvers: in Museum de Hermitage kun je vanaf 1 maart een denkbeeldige expeditie maken langs de archeologische schatten van de Zijderoute.

In eigen land kunnen we ook een paar mooie blockbusters tegemoetzien. In het Drents Museum kun je je vergapen aan zestig mummies, van het meisje van Yde tot een Egyptische kat. Het Stedelijk Museum pakt vanaf 1 maart uit met de Canadese kunstenaar Jeff Wall. En het Kröller-Müller Museum organiseert vanaf 24 mei het eerste Nederlandse Seurat-retrospectief.

Sandra Smallenburg

    • Sandra Smallenburg