Mijn ex, we noemen haar Spinnewiel

Mijn vriendin, de lieverd, is geen vrouw van meningen, maar over de ex waarmee ik acht jaar ging is ze duidelijk. De ex beweert overigens dat het langer dan acht jaar was. Het is maar wanneer je begint te tellen, als je de beginfase toen er ook nog een andere ex was meetelt klopt het. Ik ben blij dat er nog contact is met de ex, mijn vriendin staat niet te juichen. Zij vindt dat je de pleister er het best in één keer vanaf kunt trekken, ik ben van het lospeuteren. Haartje voor haartje, zodat het geen pijn doet. Bij de begrafenis van mijn vader troffen ze elkaar voor het eerst. De ex was prominent aanwezig, de vriendin hield zich kranig. Ik, de lul, deed alsof er geen spanning in de lucht hing, een houding die later als een boemerang in mijn gezicht terug kwam. Daarna was er nog een ontmoeting bij een stoplicht waar ik goddank niet bij was.

De ex staat nu onder de naam ‘Spinnewiel’ in de adressenlijst van mijn iPhone, een grapje van de vriendin nadat de ex tijdens een etentje, dat daarna een stuk minder romantisch verliep, nogal dwingend drie keer achter elkaar sms’te. Een ode aan de ex lijkt me een gevalletje van mosterd na de maaltijd. Ik ben nu al bang voor het hoofd van mijn vriendin als ik haar dat bord voorzet. Terechte angst, ‘Ieder geintje is een seintje’ is een van haar lievelingsspreekwoorden.

    • Marcel van Roosmalen