Machtsgreep ‘Mighty Mike’ in Britse volkssport

Michael van Gerwen stoot na het winnen van zijn eerste wereldtitel grootheid Phil Taylor van de koppositie in ranglijst

Michael van Gerwen Foto AFP

Een kwart miljoen pond rijker (ruim 300.000 euro) stapte Michael van Gerwen gisteravond van het podium in de hal van het Alexandra Palace in Noord-Londen, waar hij de Schot Peter Wright met 7-4 had verslagen in de finale van het PDC World Darts Championship. Met de wereldtitel stoot hij bovendien Phil Taylor, de beste darter van zijn generatie, van de eerste plaats op de PDC-ranglijst, de Order of Merit.

De Professional Darts Corporation (PDC) is de commerciële bond die zich twintig jaar geleden afsplitste van de British Darts Organisation (BDO), bekend van de Lakeside-WK’s waar Raymond van Barneveld eind vorige eeuw het Nederlandse darts op de kaart zette. Inmiddels heeft de PDC, met een prijzengeld van zes miljoen pond per jaar, de BDO achter zich gelaten.

De 24-jarige Vlijmenaar Van Gerwen is nu de jongste winnaar van het WK van de PDC, de dartsbond die gedomineerd wordt door Phil ‘The Power’ Taylor. Vorig jaar verloor ‘Mighty Mike’ de finale op Nieuwjaarsdag nog van Taylor, maar de Engelsman werd deze editie in de tweede ronde uitgeschakeld. Na onder meer een 6-0 overwinning op Adrian Lewis in de halve finale gold Van Gerwen als favoriet in de finale tegen Wright.

Van Gerwen is de vierde Nederlander die een WK wint, na Van Barneveld (BDO én PDC), Jelle Klaasen en Christian Kist (beiden alleen BDO). Hij won afgelopen jaar al veel grote prijzen, maar de WK-titel ontbrak nog. Het leek gisteren mis te gaan, nadat Van Gerwen eerst op een 4-0 voorsprong was gekomen. „Het werd 6-2 en ik was zo dichtbij”, zei hij na afloop tegenover het dartskanaal van de PDC. „Ik dacht bij mezelf: come on, please.” Toen Wright tot 6-4 was genaderd, gooide Van Gerwen bij 2-2 in legs 72 beslissend uit via ‘double top’.

Van Gerwen geldt als de meest getalenteerde Nederlandse darter. Volgens zijn trainingsmaatje Christian van Overdijk heeft hij maar twee tot drie uur training per dag nodig, waar bijvoorbeeld de 29-jarige Klaasen zes tot acht uur gooit. Vanwege zijn rekentalent was hij op zijn dertiende al standenschrijver bij toernooien. Later verwierf hij een plekje in het team van Klaasen en Van Overdijk, die met Van Gerwen in de auto van toernooi naar toernooi trokken voor prijzengeld.

Achter Klaasen, die op 21-jarige leeftijd de BDO-wereldtitel won, verwierf Van Gerwen de status van kroonprins van het Nederlandse darts. Klaasen is ver teruggevallen en vecht voor rehabilitatie na een zedenzaak die hem in 2012 op een taakstraf kwam te staan. En Van Barneveld was de dertig al gepasseerd toen hij zijn grootste successen begon te halen. „Mentaal en qua levenservaring loopt Michael ver voor op Van Barneveld toen die zo oud was”, zei Van Overdijk vorig jaar, na Van Gerwens verloren finale.

Toen was al duidelijk dat de eerste wereldtitel voor niet lang op zich zou laten wachten. En nu het zover is , zoals de commentator op het PDC-kanaal zei, zou de titel zeer wel „de eerste kunnen zijn van vele”.