‘Leger ingezet op Curaçao voor bescherming politiebureau Barber’

Op Curaçao zijn op Oudejaarsavond Nederlandse militairen ingezet in de buurt van Barber. Een woordvoerder van de kustwacht heeft dat bevestigd aan de NOS. Volgens lokale media was de bescherming bedoeld voor het politiebureau, waar op dit moment een van de verdachten van de moord op Helmin Wiels vastzit.

Het kabinet van Curaçao. Op de derde rij van onderen staat rechts Nelson Navarro, minister van Justitie op het eiland. Curaçao roept volgens hem de hulp in van Nederland en de omliggende eilanden Sint Maarten en Aruba om een offensief te beginnen tegen de georganiseerde misdaad. Foto ANP / Prince Victor

Op Curaçao is voor de jaarwisseling gebruikgemaakt van Nederlandse militaire assistentie in de buurt van het plaatsje Barber. Een woordvoerder van de kustwacht heeft dat bevestigd aan de NOS. Volgens lokale media was de bescherming bedoeld voor het politiebureau van Barber, waar op dit moment een van de verdachten van de moord op Helmin Wiels wordt vastgehouden.

De militairen zouden gewapende assistentie hebben verleend na overleg tussen premier Ivar Asjes en gouverneur Lucille George. Defensie en politie op Curaçao konden tegenover de NOS nog niets zeggen over de aard van de hulp die is verleend.

De populaire politicus Wiels werd vorig jaar op 5 mei doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen, even ten zuidoosten van Willemstad. In december vond de eerste regiezitting plaats in de zaak ‘Magnus’, de middelste naam van Wiels. Vier verdachten staan terecht voor de moord.

De man die vastzit in Barber is de 24-jarige verdachte Dangelo D., die de auto zou hebben geleverd die is gebruikt voor de aanslag. Bij de regiezitting zou het OM volgens de NOS hebben gemeld te vrezen voor het leven van D. Een verdachte in een moordzaak die verband houdt met die van Wiels, Luigi Lorenzo F., werd in september dood gevonden in zijn cel van het politiebureau in Barber.

Luister hier naar de uitleg van NOS-correspondent Dick Drayer:

    • Laura Klompenhouwer