Kwakkelend Fiat neemt florerend Chrysler over

Vakbond VS verkoopt aandelen voor 3,1 miljard euro.

Chrysler doet het beter dan Fiat, maar toch wordt Fiat definitief eigenaar van Chrysler. Met de aankoop van de resterende ruim 40 procent van de aandelen is 4,3 miljard dollar (3,1 miljard euro) gemoeid.

De deal werd gisteren bekendgemaakt. Fiat-topman Marchionne zei gisteren: „Onze visie van een waarlijke mondiale, unieke automaker” kan werkelijkheid worden.” Fiat koopt de aandelen van het pensioenfonds van de Amerikaanse vakbond UAW. De bond dreigde eerder de aandelen van de hand te doen met een eigen beursgang Fiat noch Chrysler wilde dat. De bedrijven werken al sinds 2009 nauw samen.

Chrysler moest dat jaar als onderdeel van bescherming tegen faillissement reorganiseren. De federale overheid investeerde honderden miljarden dollars om de autobranche overeind te houden. Fiat nam een meerderheidsbelang in Chrysler. Dat de overheidsstrategie werkte, werd geleidelijk duidelijk bij de afgeslankte versies van Ford, General Morots en ook Chrysler: de Big Three doen het weer redelijk tot goed.

Chrysler noteerde als onderdeel van Fiat winst in negen opeenvolgende kwartalen. In de eerste negen maanden van 2013 bedroeg de winst 830 miljoen euro. Fiat daarentegen worstelt met dalende winstcijfers door de onzekere markten in Europa en Brazilië. De fabrikant gaf in het najaar een winstwaarschuwing af. Analisten zijn het erover eens dat het bedrijf geluk heeft en dat Chrysler nu dient als reddingsboei voor Fiat.