Ik hoop op een carrière als solist

Violist Shin Sihan (19) deed onlangs ‘voor de ervaring’ mee aan het Oskar Back-concours. Voor het eerst voerde hij een heel vioolconcert uit met orkest en won de publieksprijs.

Foto Arjan Wildschut

Shin Sihan (1994), zoon van een Koreaanse moeder en een Indonesisch-Nederlandse vader, begon ‘pas’ op zijn zesde met vioolspelen. Eigenlijk wilde hij al veel eerder op vioolles, maar de muziekschool in Leiden had een ondergrens van zes jaar. „Mijn ouders zijn geen musici maar luisteren veel naar klassiek”, zegt Shin. „Ze vonden het leuk dat ik zo enthousiast was, maar namen het verder niet zo serieus. Totdat het uit de hand liep. Gelukkig staan ze volledig achter me.”

Inderdaad ging het rap met de vioollessen van Shin. Na anderhalf jaar werd hij doorverwezen naar de befaamde vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek, die hem opnam in haar groep Fancy Fiddlers waar ook Janine Jansen ooit is groot geworden. Het geheim van Wijzenbeek, weet Shin: „Ze geeft haar jonge leerlingen meteen heel veel podiumervaring mee. Ze leert je via de muziek een persoonlijkheid te creëren. En vooral om plezier te vinden in het musiceren.”

Wat een belangrijke les bleek: niet te veel in jezelf gekeerd zijn tijdens het musiceren, maar te communiceren met andere musici en het publiek. Dat heeft Shin ter harte genomen. Afgelopen jaar werd hij tweede prijswinnaar van het Oskar Backconcours, waar hij tevens de publieksprijs kreeg. Hoe is hem dat gelukt? „Lastige vraag. Misschien heb ik het publiek en de jury van mijn muzikale verhaal kunnen overtuigen? Ik had tevoren niets verwacht. Mijn conservatoriumdocent Vera Beths had me aangeraden om mee te doen, gewoon voor de ervaring. Het was de eerste keer dat ik een heel vioolconcert met orkest uitvoerde. En dat dan ook nog in het Concertgebouw, een enorme boost voor mijn ontwikkeling. Eerst dacht ik aan het Vioolconcert van Brahms. Maar dat kent iedereen al, dus leek het onbekende maar prachtige concert van Korngold een beter idee.”

Shins plannen voor de nabije toekomst zijn overzichtelijk: veel studeren. „Ik hoop op een solistencarrière.” In 2015 speelt hij het vioolconcert van Alban Berg bij het Nederlands Symfonieorkest: dirigent Jacques van Steen heeft hem tijdens diverse concerten gespot. Maar, benadrukt Shin: „Ik wil ook veel kamermuziek blijven spelen, momenteel zit ik in drie verschillende strijkkwartetten.”

Floris Don

    • Floris Don