Ik ben eerder lief dan beledigend

Martijn Koning (35) werkt al lang voor televisie en radio, maar debuteerde onlangs in het theater. In de voorstelling laat hij zijn fantasie los op de actualiteit.

Met zijn hilarische De maand van Martijn debuteerde Martijn Koning onlangs succesvol in de theaters. Het is een springerig programma vol rauwe, brutale grappen over de actualiteit, met flair gebracht en soepel gespeeld door Koning.

Tot nu toe werkte de 35-jarige debutant voor televisie en radio ( Spijkers met Koppen) en trad hij op bij de Comedytrain. Vorig jaar begon hij in het theater. Koning: „Eerst toerde ik met Erik van Muiswinkel, en met Hans Sibbel als regisseur, maar dat werd echt cabaret.” Hij spreekt het woord uit alsof het iets vies is. „Met vaste patronen en persoonlijke verhalen.” Niet dat hij nu geen vaste nummers heeft, maar hij wil flexibel zijn. „Anders wordt het werk. Steeds hetzelfde vertellen, dat trek ik niet.”

Koning maakt het zichzelf ongewoon moeilijk door elke avond zijn programma aan de actualiteit aan te passen. „Nieuwe tekst uit je hoofd leren is lastig. Het is vervelend dat ik zinnen vergeet en scènes verneuk. Toch doe ik graag zo.” De actualiteit schept een kader met onderwerpen waar hij zijn fantasie op los kan laten. „Ik zoek vooral persoonlijke verhalen, met economie en politiek heb ik moeite.”

In oktober zorgde zijn radiocolumn over de Pieten-discussie voor ophef. Koning weidde uit over „bruine spelbrekers” die een link tussen Sint en de slavernij zagen. Hij zei onder meer: „Op de Gouden Koets van onze koning staan ook afbeeldingen van slavernij. Denken jullie dat die lieve koning daarin rond zou durven rijden als slavernij slecht zou zijn?”

De meesterlijke satire werd slecht begrepen. Koning: „De reacties waren nogal heftig. Daar schrok ik toch van. Surinaamse vrienden van me hadden er veel moeite mee. Aan de ene kant dacht ik: als je dit niet snapt, heb je echt pech gehad. Aan de andere kant: als mensen beledigd zijn, wil ik het wel uitleggen.” Hij houdt van grove, zwarte humor. „Als de grap goed, is kun je alles zeggen.” Toch aarzelt hij soms, zoals bij grappen over ziektes of oorlog. „Maar mijn show is eerder lief dan beledigend”, zegt hij. „Ik probeer het steeds vaker voor mensen op te nemen.”

Ron Rijghard

‘De maand van Martijn’ speelt momenteel in theaters in het hele land. lnl: toomler.nl

    • Ron Rijghard